Иван Ченчев: Внасяме предложение Сметната палата да провери съответствието между разходването на публичните средства и дейностите на БНТ

Янр 11, 2023 Новини БСП в медиите 0 534

11.01.2023 г.

„Внасяме проект на решение Сметната палата да направи одит за съответствие между разходването на публичните средства и дейностите на БНТ за 2021 и 2022 г. Предложението ще бъде обсъдено на заседанието на Комисията по култура и медии в четвъртък“, съобщи председателят на ресорната парламентарна комисия Иван Ченчев.

„Това е принципна позиция, която от БСП заявихме още преди седмица, след сериозния обществен взрив и множеството въпроси, които предизвика филмът „Ботев“, излъчен по БНТ, в който обществената телевизия е продуцентски партньор. Председателят на БСП Корнелия Нинова, която е член на комисията, постави въпроса за одит на публичните средства на обществената телевизия, какъвто не е правен от години“, заяви Иван Ченчев пред БСТВ. По думите обаче е имало опит фокусът на този принципен въпрос да бъде изместен  – да се говори за „дъщерята на президента“, вместо за това има ли конфликт на интереси на хора, облечени във власт, когато става дума за разходването на публични средства. За това дали е редно да вървиш с името на дъщерята на президента, за да правиш филм, и ако е така – на базата на какво го правиш. Това са все въпроси, повдигнати от хората.

„По-важно е обаче да говорим за това как да стигнем онзи 1 % от БВП за култура годишно, за който мечтаеше Стефан Данаилов – без да изместваме фокуса. За необходимостта да се подсигурят средства за дигитализация на архива на Българската национална телевизия. За острата нужда от книгохранилище в Националната ни библиотека“, подчерта председателят на парламентарната Комисия по култура и медии.

По думите му 50 хиляди издания влизат в Националната библиотека „Св. Св. Крил и Методий“ годишно. „Това означава половин милион издания в следващите 10 години, което е сериозно богатство. С очите си обаче видях как служителите там са принудени да съхраняват книги на пода! Няма място. Говорих, писах, исках среща с областния управител на София, имам конкретно предложение за сграда. Този въпрос трябва да се реши, ако искаме да съхраним паметта си като нация“, добави Иван Ченчев.

„Свидетели сме това как служебната власт управлява като непрекъснато прехвърля решенията си на Народното събрание и така бяга от отговорност – вижте, например, дневния ред на Народното събрание днес и утре“, заяви Иван Ченчев в разговора по БСТВ за политическата обстановка у нас. Той добави, че остава оптимист за съставянето на кабинет с третия мандат с поставянето на масата на принципните политики в подкрепа на хората във времената на кризи.

„Различия в принципните политики на БСП не видяхме – и за социалната политика, и за оръжията, и за Истанбулската конвенция.“ Така Иван Ченчев, който е и зам.-председател на парламентарната група на “БСП за България“, отговори на въпроса за съвместното заседание на Изпълнителното бюро на социалистическата партия и евродепутатите на левицата.