Таско Ерменков, БСП: Има шанс в третия мандат

Янр 07, 2023 Новини БСП в медиите 0 418

Спешно трябва да се започне изграждането на АЕЦ “Белене”, категоричен е социалистът

„Много пъти сме казвали, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори в частта с въглищните централи. Ако те се затворят, както ще стане при 40%, ще има загуби от 3.5 млрд. евро. Това, което ще получим от Плана за възстановяване и устойчивост, е 10% от целия план, което e около 1.5 млрд. Всичко това изглежда нерентабилно.“ Това заяви членът на ИБ на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Ерменков в 44-ото Народно събрание е взето решение, в което пише, че действието на централите трябва да продължи, независимо от становището на Европейската комисия. „То трябва да сe изпълнява и тогава няма да възникват повече въпроси“, убеден е социалистът.

Във връзка с газовата тема Таско Ерменков обясни, че вместо да печелим от транзит, ще купуваме от “Боташ”. „Така че в крайна сметка ще купим руски газ, защото такъв продължава да тече за Унгария и Турция. Само че цената ни ще бъде с надбавката на “Боташ”, коментира той и допълни, че най-сигурният начин да имаш газови доставки на достъпна цена е да имаш собствен добив. „Затова питам какво стана с “Хан Аспарух”? Някой попитал ли е фирмите там докъде са го докарали, има ли резултати? Защо след като “Шел” напуснаха тихомълком “Силистар”, този блок не се дава на ново?“, попита социалистът и уточни, че до него има турско разкрито находище с 500 млрд. куб. м. газ.

По думите на Ерменков седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй“ е едно бъдещо решение, което трябва да се случи, за да се заменят пети и шести блок. Също така социалистът смята, че спешно трябва да се започне и изграждането на АЕЦ “Белене”. „За съжаление голяма част от присъстващите в парламента не смятат, че това трябва да се случи. Но “Белене” ще струва по-малко от седми и осми блок на “Козлодуй”, защото там имаме почти готова площадка и реактори. Крайно време е те да започнат да се използват. Има милиарди, които сме заровили, и които могат да носят милиарди в момента, но ние не ги използваме“, заяви той.

„В третия мандат има шанс“, категоричен е социалистът и допълни: „Той ще бъде натоварен с много голяма отговорност на партиите, които ще участват, защото няма как без тежки компромиси да се състави правителство. Въпросът е да преценим дали компромисите, които ще бъдат направени, си струват и дали ще бъдат в полза на българите.“