Георги Гьоков: Служебното правителство се провали в социалната политика

Започнахме новата година без приет Закон за държавния бюджет заради ината на служебното правителство

„Борбата с бедността и социалното изключване е една от конкретните цели на социалната политика на ЕС и неговите държави членки. Но какво се случва в България под управлението на служебното правителство? Започнахме новата година без приет Закон за държавния бюджет заради продължаващата политическа криза и ината на служебното правителство. Не се прие предложението на "БСП за България" минималната работна заплата да стане 850 лв. Някакво повишение, но не и адекватно се случи в последния възможен момент.“ Това заяви по време на парламентарен контрол от трибуната народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков. Въпросите му бяха отправени към служебният вицепремиер и миниситър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

„Размерът на МРЗ се повиши от 710 на 780 лв., 398 евро. Това означава, че работещите на минимална работна заплата българи ще получават 608 лева (310 евро), при праг на бедност в България от 504 лева. За сравнение Румънското правителството увеличава гарантираната минимална работна заплата от 1 януари 2023 г., с 28,55% спрямо 2021 г. - 609 евро. Турция увеличи минималната работна заплата с 55% и за 2023 г. тя ще е 433 евро. Сериозен въпрос националната линия на бедност от 504 лв. и отразява ли тя високата инфлация през последната година“, обобщи социалистът за разликата в доходите между България и други страни членки на ЕС.

По думите му дори и при този размер на бедност ще има от 1 януари около 1/3 от пенсионерите в България, които ще бъдат под прага на бедност. „Увеличение на пенсиите ще има едва след 6 месеца, което едва ли ще покрие намаляването на пенсиите от инфлацията. Например в Румъния, всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 януари 2023 г. с 12,5 процента“, добави депутатът от левицата.

Гьоков коментира и това, че от началото на тази година е приключила компенсацията на горивата с 25 ст. на литър, а в момента всички българи очакват да бъде приета нова компенсаторна мярка за горивата. „Служебното правителство обаче мълчи. В първия ден от новата година Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цена на природния газ с около 22% повече от досегашните. Няма одобрено и отпуснато от държавата подпомагане за битовите потребители на природен газ. Няма и да има! Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща да няма промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г., но кой ли му вярва?“, категоричен е социалистът.

Народният представител от левицата обясни, че повишението на основния лихвен процент от страна на БНБ съвсем скоро ще даде отражение върху лихвите по кредитите. „Мобилните оператори от февруари готвят по-високи цени. По данни на Националния статистически институт натрупаната инфлация за първите 11 месеца на 2022 година е в размер на 15,8%. Но едва ли по-голямата част от българите я усещат така, защото ползват предимно продукти и стоки от първа  необходимост, които са поскъпнали драстично често над 25%“, посочи още той за данните и проблемите породени от управлението на служебното правителство.

„След всичко казано стигам до констатацията: Провал на служебното правителство в политиката по доходите и въобще провал в социалната политика“, каза в заключение Георги Гьоков и попита служебните министър зам.-министър председатели дали признават провала на правителството си в сферата на социалната политика.