БСП към Демерджиев: Пет месеца управлявате МВР, не пет дни, така че вие носите отговорността за проблемите в системата

Продължаваме да искаме оставката на вътрешния министър, заяви Иван Ченчев

„Поводът да ви извикаме тук, е че МВР превозва мигранти. Същото МВР, чиито служители бяха застрелвани, а в следващия момент други служители превозват мигранти.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев по време на инициираното от левицата изслушване на министър Демерджиев.

Социалистът обясни, че от пресцентъра на МВР е опитал да се сдобие с по-подробна информация за дейността на министерството от тази, представена в информационните бюлетини. Такава обаче е била отказана, а информационния бюлетин Ченчев нарече “нищо повече от хвалба“.  „За 4-ти януари има цифром и словом 13 случая – това не стои добре за територията на цялата страна. За 5-ти януари са 9“, посочи той и продължи: „Извикахме ви, за да разберем увеличена ли е битовата престъпност, има ли тежки криминални случаи? Медиите ги регистрираха, но тях ги няма във вашия информационен бюлетин. Това е тревожното. Предвиждате ли специални операции, докъде е стигнал ходът на проверки и разследвания по отношение на каналджийството, също така за случая във видинското село?“

Ченчев припомни поисканата оставка на вътрешния министър от БСП и допълни, че това искане е още в сила. „За нас тези случаи са драстични, те са тревожни, брутални, притесняват българските граждани. Затова поемете отговорност и не се крийте зад нечий гръб“, призова той.

Народният представител от левицата Иван Иванов припомни, че преди няколко седмици Демерджиев отново беше изслушан във връзка със загиналите полицейски служители: „Едни прегазени, други застреляни. Изключително тежки щети върху служителите на МВР, а днешният повод – служител на МВР превозва мигранти. Всичко, което дотук чухме води до извода, че в МВР има проблем и е притеснително до какъв резултат ще доведе това“, заяви социалистът.

По думите му това е процес, който се развива години наред и сега берем плодовете му. „Но има една малка подробност – към днешна дата вие носите отговорност за това, което се случва в МВР“, уточни той и зададе следните въпроси към вътрешния министър: „Каква комуникация се води със служителите в Министерството на вътрешните работи по тази тема? Какви стъпки смятате да предприемете в посока да се успокои напрежението в системата и възнамерявате ли да направите вътрешно преструктуриране?“ Иванов попита още дали са водени разговори с финансовото министерство за увеличаване щата на “Гранична полиция“, защото е ясно, че там има проблем.

„С назначаването ви като министър преди пет месеца вие се освободихте от началника на “Гранична полиция“ и от няколко областни директори на полицията. Въпросът ми е: С това освобождаване дали се подобри обстановката в тези райони?“. Този въпрос към министър Демерджиев отправи депутатът от БСП Бойко Клечков. Социалистът изложи информация, според която службите на Сърбия са заловили около 61 бежанци, които по думите им идват от България. „Една част са минали през Дунав, а другата през зелена граница. „В тази връзка какви допълнителни мерки правите по охраната на западната ни граница и по река Дунав?“, попита още социалистът.

„Служебният кабинет използва някакъв номер, който и вие прилагате. Всеки министър, който идва тук казва, че в момента се работи по реални данни, а в същото време ни давате информация до началото на ноември месец. Вие работите без обективни данни тогава и затова се получават тези резултати“, заяви Иван Ченчев след отговорите на министъра и продължи: „Споменахте за телефонни измами, кражби на коли, за други престъпления от битов характер – а за убийствата нищо не казахте. Убийствата, които разтревожиха всички ни, защото станаха по особено жесток начин. Казахте за десетте хиляди мигранти, които са задържани вътре в България, но кой отговаря за границите ни, кой носи отговорност?“, попита още той.

От парламентарната трибуна социалистът зададе следния реторичен въпрос към Демерджиев: „Има ли в невнесения от вашето служебно правителство бюджет пари за “Гранична полиция“? Вие ги искате от Народното събрание, но то не е в състояние да ги гласува, вие трябваше да внесете бюджет. Значи искате пари, но нямате против да внесете удължаване на бюджета, в което те не са предвидени? Това е демагогия от ваша страна, няма резултат, няма пари за нашите граници“, посочи Ченчев.

По думите му с дроновете, които се използват за следене на мигрантите, МВР следи собствените си служители. „Това значи, че нямате доверие на собствените си служители, а как искате тогава гражданите да имат доверие към МВР?“, попита още депутатът и завърши: „Пет месеца управлявате МВР, не пет дни, така че вие носите отговорността.“