Иван Ченчев: Ще настояваме докрай за увеличаване на минималната работна заплата

Дек 23, 2022 Новини БСП в медиите 0 593

Постигнахме безплатни учебници, ще се борим и за увеличаване на майчинството и безплатни лекарства за децата

„В парламентарната зала се случват необясними неща – допусна се едно недопустимо предложение от дневния ред от страна на ДБ и оттам всички парламентарни групи скочиха, за да поискат техни предложения да влязат. Не е проблем да работим до късно, въпросът е по какво се работи“. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Nova News.

Депутатът от левицата заяви, че БСП ще се яви на срещата с „Продължаваме промяната“, по време на която ще бъдат обсъдени приоритетите в програмната декларация, подготвена от ПП. „Ще се явим на разговорите, защото сме отговорни. Нашите политики са ясни, ще ги представим и днес на срещата“, каза още Иван Ченчев.

Той заяви, че ако се стигне до трети мандат и той бъде връчен на БСП, партията ще опита да го реализира. „Правим всичко възможно, за да не пречим на България да се развива и по Плана за възстановяване да може всичко да бъде усвоено“, допълни социалистът.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" посочи, че приоритет на партията са по-добри резултати в политиките за хората, защото българските граждани се нуждаят от тях – особено на фона на тежките кризи.

„Трябва да постигнем съгласие за повишаване на минималната работна заплата до 50% от средната – това е задължително да се случи, половин милион души чакат“, каза социалистът.

Ченчев заяви, че левицата ще настоява до край и за останалите политики от социалния си пакет – увеличаване на размера на майчинството през втората година, както и безплатни лекарства за децата до навършване на 14-годишна възраст.

„Постигнахме безплатни учебници до 12. клас. Безплатните лекарства няма да струват много на българския данъкоплатец – трябва да се борим и за това“, каза социалистът.

Ченчев посочи, че твърденията, че няма да има пари за изплащане на пенсиите в началото на следващата година, са в рамките на политическото говорене: „Вчера чухме от служебния финансов министър, че в Сребърния фонд има 3,7 млрд. за пенсии“, каза социалистът.