Румен Гечев: БСП няма да позволи да се посяга върху доходите на най-онеправданите

Дек 22, 2022 Новини БСП в медиите 0 406

Готови сме за национални протести, ако решението за минималната работна заплата не бъде променено

„Колегите от другите парламентарни групи предлагат фактическо понижение на минималната работна заплата. Когато годишната инфлация е толкова висока, да намаляват работната заплата на над 500 хил. души, е престъпление“. Това заяви народният представител от „БСП за България“  проф. Румен Гечев в сутрешния блок "Здравей, България" по Нова телевизия.

Проф. Гечев припомни, че предложението на БСП минималната работна заплата да бъде увеличена на 850 лв. бе подкрепено на първо четене от ГЕРБ, ДПС, „Български възход“ и „Продължаваме промяната“. „За две седмици нещо стана – не знам какво им препоръчаха и какво са решили, че изведнъж решават да намалят минималната работна заплата“, каза социалистът. 

Той коментира и предложението минималната работна заплата да бъде различна за всеки, като посочи, че това е „безумие, включително и от счетоводна гледна точка“. 

„Вчера БСП се срещна с представители на българските профсъюзи - КНСБ и КТ „Подкрепа“.  Категорично заявихме, че ще има масови протести, ако решението не бъде променено. Няма да позволим да се посяга върху доходите на най-онеправданата част от българското общество.“, каза депутатът от левицата. 

Проф. Гечев заяви, че БСП използва всякакви парламентарни практики в рамките на закона, за да бъде разгледано предложението за увеличение на минималната работна заплата. „Колегите от другите парламентарни групи  в бюджетна комисия имаха наглостта да не допуснат за обсъждане въпроса за увеличението на минималната работна заплата, затова ние го прекарахме през Кодекса на труда“, каза той.  

Социалистът коментира и размерa на средната работна  заплата: „Колкото е по-висока средната работна заплата, толкова по-голяма ще бъде и минималната. Затова ние предлагаме 50% от средната работна заплата да не е абсолютна величина за минималната, а да следва растежа на производителността на труда“, каза проф. Румен Гечев. 

В ефира на Нова телевизия депутатът от БСП посочи необходимостта парламентът да балансира интересите на бизнеса и хората с най-ниски работни заплати. “За да е възможно това обаче, България има нужда от редовен кабинет, който да има икономическа програма за краткосрочнo и дългосрочно развитие”, отбеляза социалистът.   

„В топ три сме по нарастване на минимална работна заплата в ЕС последната година и половина, когато от БСП настояхме и минималната работна заплата беше повишена на 710 лв.– това стана не за 12 години, а за последната година и половина“, припомни Гечев.