Илиян Йончев: Минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната

Дек 22, 2022 Новини БСП в медиите 0 384

Социалистът определи като лицемерно поведението на останалите партии, които на първо четене подкрепиха минимална заплата 850 лв., а сега предлагат нещо съвсем различно

„Подготвяме своите предложения и до края на деня ПП ще ги получат. Нашите социални ангажименти трябва да бъдат изпълнени. За минималната работна заплата настояваме да бъде 50% от средната, а именно 850 лева. Сутринта видяхме едно политическо лицемерие, защото на първо четене всички партии гласуваха за този размер, а сега се мъчат да го протакат. Първият законопроект, който вкарахме веднага след изборите, беше за минималната работна заплата.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Илиян Йончев в ефира на Nova News.

Новата КПКОНПИ, както и промените в правосъдната система, той определи като допирателни между БСП и „Продължаваме промяната“. „Най-важно е държавата да има редовно правителство, защото виждаме, че служебното дори няма смелостта да внесе нов бюджет. Предсрочните избори са безотговорни за хората и държавата, а виждаме и социологическите проучвания, които показват, че ситуацията не би се променила драстично. Тук е функцията и на акад. Денков като кандидат за премиер – да намери точните думи и баланс към колегите от всички парламентарни групи. За да влезем в следващата година с едно редовно правителство“, добави депутатът от БСП за приоритетите на партията.

„Разходите за производство на горива са много по-различни от тези, които са били преди 2-3 години. Така че приемам предложението на ГЕРБ за дерогацията като една популистка мярка. Докато мярката за 25 ст. на литър гориво е добра и работи в интерес на хората“, каза в заключение Илиян Йончев.