Икономическата ситуация в Европа става все по- тежка заради политиката, която се налага от десните правителства

Юни 24, 2011 Новини БСП 0 1479

  Няма как България да получи 450 млн

 

Няма как България да получи 450 млн. евро компенсации за АЕЦ Козлодуй заради начина, по който ги е поискал министър Трайков

 

 

Икономическата ситуация в Европа става все по- сложна и тежка заради политиката, която се налага от десните правителства в ЕС. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след завръщането си от Брюксел. В европейската столица той участва в Конференция на лидерите и министър-председателите на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Лидерът на БСП изтъкна, че политиката на десницата се свежда само до фискална дисциплина. За пример Станишев даде пакта Евро плюс, към който страна ни се присъедини без никакъв вътрешен дебат. „Българското правителство се държи като по- католик и от папата", възмути се той. Като аргумент той изтъкна приетия закон на Дянков за бюджетен дефицит до 2%. Станишев припомни и фонда ФЛАГ, който не беше използван, а сега общините трябва да взимат заеми от него на изключително високи лихви.

Лидерът на БСП отбеляза, че ПЕС има различен подход за Европа и за всяка една страна. Той изтъкна, че икономистите на ПЕС разработват план с комбинация от мерки. Те включват финансова дисциплина, сериозни финансови вливания в икономиката на ЕС, както и създаване на 8 милиона работни места в ЕС. Предлага се въвеждане на общоевропейски данък върху финансовите спекулации, който може да генерира около 200 млрд.евро годишно. Станишев изтъкна, че данъкът е подкрепен от повече от 1000 депутати от страни-членки на ЕС, включително от депутатите от ПГКБ. Според лидера на БСП мярката е насочена срещу тези, които създадоха кризата и разиграват цели държави като Гърция. „ЕС спешно трябва да подпомогне Гърция, защото забавянето дава поле за нови финансови спекулации", предупреди Станишев. По думите му това може да има пряко въздействие и върху България като съседна държава, в която има гръцки банки.

В рамките на посещението си в Брюксел Сергей Станишев се срещна с еврокомисар Кристалина Георгиева. На срещата са обсъдили дейността на Георгиева като еврокомисар, както и по- широк кръг икономически въпроси. Лидерът на БСП е изразил тревогата си, че в България не се формират национални позиции за това какво иска страната ни от ЕК и ЕС за следващия финансов период 2014г.-2020г. „В този период България трябва да се стреми към по- високо усвояване на средствата от ЕС и към повече пари", е позицията на Станишев. Той предупреди, че когато няма ясна национална позиция, страната ни ще бъде поставена пред свършен факт.

„Правителството не пита и не търси помощта на евродепутатите", отбеляза  с тревога евродепутатът Ивайло Калфин. Той даде пример с искането на министър Трайчо Трайков за още 450 млн. евро компенсации за АЕЦ Козлодуй. Калфин предупреди, че по начина, по който министърът е поискал средствата, няма да ги получи. „Ако беше потърсил съвет, щяхме да предложим по- успешни начини", отбеляза евродепутатът. По думите му България няма да получи и исканите средства от регионалните фондове, по начина, по който ги иска министър Плевнелиев. Калфин призова да не се подценява и идеята да се поеме управлението на регионалните фондове на България, Гърция и Румъния от ЕС. Според евродепутата случаят е показателен за това, че страната ни има сериозни проблеми с усвояването на еврофондовете. „Високомерието на управляващите ще доведе до доста лоши позиции за страната в бъдеще", коментира Калфин. Той изтъкна, че под ръководството на евродепутата Кристиан Вигенин е започнала работа Парламентарната асамблея Евронест. Калфин отбеляза със съжаление, че по Източното партньорство, което е българска инициатива, през последните две години няма активност от страна на правителството на ГЕРБ. За разлика от липсата на активност от страна на управляващите, евродепутатът участва в договарянето на текст, който позволява на ЕИБ да работи извън ЕС, както се  увеличава портфейла й за страните от Балканите, Черноморския басейн и Северна Африка. Калфин участва като докладчик и по следващата финансова рамка на ЕС. Той изрази възмущението си, че въпреки настояването си, не е получил българска национална позиция по темата. 

Илияна Йотова обяви, че след броени дни в България пристига делегация на Комисията по петициите и жалбите в ЕП. Повод за посещението е сметището в Суходол, несправянето с проблема с отпадъците в София, както и нарушенията по Натура 2000. Йотова изтъкна, че ГЕРБ прави всичко възможно делегацията да не посети сметището, където освен екологичният проблем, има информация и за корупционни нарушения. Евродепутатът отбеляза, че е важно Комисията да чуе жителите на Суходол и от първа ръка да разбере за какво става дума. Йотова напомни, че България има висяща процедура за наказание пред съда в Люксембург за нарушение на директивата за отпадъците. „Ако страната ни бъде осъдена, българските данъкоплатци ще трябва да платят сериозна сума", добави евродепутатът. Йотова не изключи възможността да се стигне до преработка на проекта за завод за боклук в София и дори за нова процедура, което допълнително ще отложи израждането на завода. Йотова изтъкна, че по нейна покана през юли месец българското Черноморие ще посети Комисията по рибарство и аквакултури в ЕП.

Евгени Кирилов коментира продължаващите спекулации на управляващите по отношение на усвояването на евросредствата. Кирилов напомни, че през септември 2009г. България беше на 14-то място по този показател, а сега страната ни се е сринала на последните места. „Няма нужда управляващите да се правят на настъпени. Не се усвояват средства и това е голямата загриженост на ЕК", коментира евродепутатът. Той предупреди, че има риск страната ни да загуби стотици милиони и за съжаление нищо не се прави от страна на правителството. „Борим се за повече средства през следващия период, но как ще стане това, ако не се усвоят сегашните", попита Кирилов.

 

Декларацията, приета на срещата на лидерите на ПЕС, може да изтеглите от тук >>>