Таско Ерменков: Ще се борим минималната заплата да стане 50% от средната

Дек 22, 2022 Новини БСП в медиите 0 371

22.12.2022 г.

„Надявам се предложението на БСП да бъде прието и минималната работна заплата да стане 50% от средната, още от началото на годината. За да се случат тези неща първо трябва парламента да приеме съответния закон. Ако зависи от парламентарната група на „БСП за България“ това ще се случи, но има и други виждания. Има и съвсем нови термини като брутна работна заплата. В цялата тази работа има нещо хубаво, че с профсъюзите сме заедно в борбата за интересите на трудещите се. Не знам дали „Продължаваме промяната“ са се уплашили от общественото мнение, но те винаги гледат да се плъзгат по повърхността му.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в ефира на BGonAIR.

Ерменков е категоричен, че социалистите ще положат всички усилия да се формира редовно правителство, а приемането на бюджет определи като един от основните приоритети. „Защото в момента това сякаш е забранена тема. Необходимо ни е правителство, което да положи усилия за гарантиране доходите на хората и с политика свързана с развитие на икономиката. Тези неща ги правихме и в предишното коалиционно управление, и доказахме, че можем“, добави социалистът.

Той изрази притеснение от това какво би променил факта, ако държавата поеме контрола над „Лукойл“. „Технологично не виждам как те могат да работят по начина да има 50% руски петрол и 50% внос. Проблемът е чисто логистичен. Едно е да прекарваш за ден танкерите през Черно море с 1 ден курс и съвсем друго да търсим танкери по света, които да минават през Босфора. Фактът, че са внесени 90 млн. лева означава, че модела на работа на Лукойл до момента е бил сбъркан“, завърши Таско Ерменков.