Георги Гьоков: ПП премахват клас “прослужено време”. Това е абсурд

Дек 21, 2022 Новини БСП в медиите 0 384

Понятието \"брутна минимална работна заплата\" ще обърка цялото законодателство

„Това, което се прие в социална комисия за минималната работна заплата, няма нищо общо с първоначалното  предложение на БСП. Те почти анулираха предложеното от БСП - тя да е 50% от средното възнаграждение, което е европейска директива.“ Това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика и народен представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на БНТ.

„Промяната беше внесена от ГЕРБ и подкрепена от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“, подчерта Гьоков и обясни, че  според приетите промени, увеличението на минималната работна заплата се отлага с една година, а правителството няма да успее да определи минимална заплата в очаквания от обществото и работниците размер.

Георги Гьоков коментира още, че ако увеличението на минималната работна заплатата от 710 лв. на 850 лв. не бъде направено тази година, следващата година, когато ще бъде изчислявана по правилото, тя  трябва да се увеличи с доста по-голям скок, който ще бъде непоносим за работодателите.

„В никой нормативен документ не е дадена дефиниция за брутна минимална работна заплата. Объркват цялото законодателство. Допълнителните плащания, които са обвързани с минималната заплата, сега как ще ги обвържем с брутна работна заплата, която на всичкото отгоре ще бъде плаваща заради различните доплащания на различния работник“, каза още Гьоков относно промените.

Депутатът от левицата коментира и предложението на „Продължаваме промяната“ да отпадне клас прослужено време, като  посочи, че това не е добро решение, защото е отнемане на права.

"Брутната работна заплата се формира от основната работна заплата плюс всички допълнителни плащания. Само че ПП, явно заради някакъв техен ангажимент или виждане, се обявиха да отпадне клас прослужено време", посочи социалистът.

Той изрази надежда, че предложенията, приети в социална комисия, ще бъдат преосмислени и  оттеглени от техните вносители или ще бъдат отхвърлени от Народното събрание.

Георги Гьоков коментира и писмото на  "Продължаваме промяната" в рамките на усилията им за съставяне на правителство с втория мандат, като посочи, че в него няма условие за отпадане на измененията в Изборния кодекс.

„Там пише минимална работна заплата – 50% от средната работна заплата, никъде не пише за брутна работна заплата, а вчерашното предложение дори не е направено по реда на правилника на НС“, обърна внимание той и добави, че БСП ще бъде отговорна в решението си дали да подкрепи кабинет с втория мандат, като то предстои да бъде взето от ръководните органи на партията.