България трябва да формулира ясни позиции по общите европейски политики

Юни 24, 2011 Новини БСП 0 1631

Важно е България да формулира ясни позиции в дискусиите по общите европейски политики

Важно е България да формулира ясни позиции в дискусиите по общите европейски политики. В противен случай съществува сериозна опасност да бъдат пренебрегнати важни национални интереси. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев в Брюксел при срещата си с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева.

Според Станишев българското правителството пропиля възможността и времето за провеждането на сериозни реформи, от които се нуждаят хората в страната. Като изключително голям проблем той очерта липсата на инстуционално мислене в политиката на управляващите  и липсата на обществени дебати по стратегически важни за страната европейски въпроси.

По време на срещата беше обсъдена и кохезионата политика на ЕС. Станишев заяви, че премахването на поста министър по европейските въпроси е коствал близо  девет месеца изгубено време за подготовка и усвояването на средства. За по - ефективното управление на средствата от еврофондовете и повишаване на усвояемостта БСП от своя страна предлага създаване на цялостен закон заработата по европейските въпроси. Той засяга синхронизацията на законодателството и контрола по прилагане на европейските норми и използването на европейските средства. Предвижда се и връщане към централизирана системата на управление на средствата от европейските фондове.

Сергей Станишев подчерта, че дейността на председателстваната от него Мрежа на ПЕС по външна политика има отношение към ресора на българския еврокомисар. Лидерът на БСП изтъкна, че сред темите на  заседанията на Мрежата са кризата в Либия и събитията в Северна Африка, Пакистан.