Задава се нов вот на недоверие

Юни 21, 2011 Новини БСП 0 1476

  Частни интереси прозират зад некачественото строителство на АМ Тракия   Още тази седмица левицата започва разговори в парламента за внасяне на нов вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов

 

Частни интереси прозират зад некачественото строителство на АМ Тракия

 

Още тази седмица левицата започва разговори в парламента за внасяне на нов вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Това стана ясно след заседанието на ИБ на НС на БСП. Като възможна тема на вота социалистите разглеждат провала във вътрешната политика, полицейщината, провала на приоритета Шенген и неспособността на правителството да се справи с престъпността.От левицата изразиха готовност да подкрепят и мотиви, които се готвят от други политически формации.„Смисълът е правителството на Бойко Борисов да си ходи, защото е неуспешно", категоричен беше председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Социалистите уточниха, че не са се отказали от намерението да се внесе и вот на недоверие по цялостната политика.

От БСП определиха гласувания миналата седмица вот на недоверие като успешен. „Вотът на недоверие показа кой кой е в парламента", изтъкна Станишев. Той отбеляза, че за първи път никоя политическа сила не пожела открито да подкрепи правителството и мнозинството разчита само на  няколко на практика зависими депутати, чиято субсидия идва от ГЕРБ. „Това е като платената любов - имаш я, докато плащаш", коментира зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той определи като неконституционно поведението на премиера, който не дойде в парламента. Неуместно според Найденов е и снизходителното отношение на ръководството на Народното събрание, което показва явно неразбиране за това как функционират властите в държавата. Сергей Станишев отбеляза, че отсъствието на Бойко Борисов е показателно за стила на управление. „Държавата се управлява като ИПОН", коментира лидерът на БСП. Социалистите изразиха възмущението си от малодушния опит на управляващите да скрият трагедията на държавата зад трагедията с катастрофата на АМ Тракия.

От БСП са категорични, че правителството не е направило нищо конкретно в подкрепа на заетостта и борбата с безработицата, за облекчаването на домакинствата и на бизнеса. Станишев напомни, че в бюджета за 2010г. се предвиждаше увеличение на вдовишките пенсии и на пенсиите за хората над 75г., като в последствие тази мярка беше отменена. Неизпълнено остана и обещанието от юли 2010г. за актуализиране на минималната работна заплата. Сега обещанията се отлагат за септември месец, което според лидера на БСП е предизборно и популистко.

По повод поредните спекулации на управляващите по отношение на фискалния резерв и заплахите на премиера с „гръцки сценарий", Станишев се позова на неоспоримите факти - през юни 2009г. резервът е бил 8.2 млрд.лв., а през април 2011г. вече се е стопил на 4,683 млрд.лв. Станишев изтъкна, че в доклад от май 2011г. МВФ препоръчва резервът да бъде възстановен. „Очаквам Бойко Борисов да каже как ще го възстанови", заяви лидерът на БСП.

„Нямаме никакво основание да вярваме на министър Плевнелиев", коментира Сергей Станишев по повод поредните манипулации на управляващите за АМ Тракия. „Казват, че всичко е наред, но никой не е видял становище или експертиза", отбеляза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски. Той изтъкна, че БСП е за строителството на АМ Тракия. Социалистите обаче настояват то да стане честно и качествено, а не за сметка на сигурността на пътуващите. Михалевски напомни за техническата експертиза, изготвена от Центъра за научни изследвания и проектиране на УАСГ. Тя категорично показва, че материалът, с който се строи АМ Тракия, не отговаря техническите спесификации за Агенция Пътища. Проблемни се оказват - съдържанието на органични вещества, водното съдържание, съдържанието на въглища и зърнометричният състав.

Михалевски допусна, че некачественото строителство не се дължи просто на недоглеждане. Той отбеляза, че по времето когато стартира процедурата за АМ Тракия, правителството на Борисов продава на две фирми табаните със сгурия. Фирмите заявяват интерес да строят фотоволтаични паркове, като обаче трябва да изчистят терена от над 3 млн. куб.м. пепел и сгурия. „Това е сценарият - продаваме евтино табаните със земята, която става фотоволтаичен парк, АМ Тракия става най- новото и най- модерното депо за отпадъци и изпълнителят си спестява милиони левове", заяви Михалевски. „Последствията са за всички нас. Проблемът не са само европейските средства, но и сигурността на хората", добави депутатът. По думите му никой не може да предвиди колко средства ще отидат занапред за ремонта на участъка, защото той непрекъснато ще се деформира. „Отговорността е на ГЕРБ, те си заравят главата в пепелта", категоричен беше Михалевски.

Депутатът се спря на още един показателен детайл от дейността на правителството. Той напомни, че наскоро Бойко Борисов откри във Варна Спорт палас, договорът за който е сключен при предишното правителството и то е осигурило и 10-те милиона. „Кой резна лентата? Главният артист на държавата", отбеляза Михалевски. В същия тон Сергей Станишев разказа последния виц, който е чул - че в България вече няма отбор по художествена гимнастика, защото премиерът орязал лентите на гимнастичките.

По повод изрисувания Паметник на Съветската армия в София лидерът на БСП коментира, че  паметниците са, за да бъдат опазвани и да съществуват във вида, в който са изградени. Според Станишев посегателството към паметниците и художествените експерименти е посегателство към историята.

Видео материалите може да изтеглите от тук: видео1, видео2

Още материали от пресконферецията може да намерите тук и тук

Текстът на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>