Вяра Емилова: Коалицията на войната не иска хората да знаят какви оръжия ще се изпращат за Украйна

Дек 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 416

17.12.2022 г.

„Изпращаме година изтъкана от противоречия, които все още за съжаление не намират никакво решение. Изпращаме година избори, която ни беляза с война. Тази война даде чисто икономическо и политическо изражение в нашата държава. Ние политиците трябваше да дадем отговорите на тази безпътица. Но настоящото Народно събрание все още не може да го направи. Надявам се по бюджета, който ще влезе другата седмица да има разумни предложения. Защото точно ние като Българска социалистическа партия успяхме да направим сигурни крачки в социалната сфера. Моят апел към другите партии е – каквото обещаят, после да имат смелост да го изпълнят, а не с програмите на други политически партии да си преписват заслуги. Горда съм, че през последната седмица успяхме да извоюваме няколко победи – помощ за всички ученици в размер на 300 лв., безплатни са вече и учебниците.“ Това заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и секретар на парламентарната група на левицата Вяра Емилова в ефира на БСТВ.

По отношение изпращането на оръжие за Украйна Емилова обясни, че заедно с Кристиан Вигенин и Манол Генов са внесли искане в Народното събрание. За да могат българските граждани да виждат какво оръжие се изпраща за Украйна. „В момента този договор и списъка на оръжията са засекретени и никой не знае какво изпращаме за Украйна. Още по-интересно е, че този договор и въоръжението може да се променят, но без да има нужда това да бъде гласувано от Народното събрание. И реално по всяко едно време ще могат да се изпращат различни количества и никой няма нужда да го гласува. Така наречената коалиция на войната упражни отпор, че едва ли не това било засекретен договор. Ние сме против изпращане на оръжия за Украйна и е много страшна тази чуждопоклоническа заигравка“, добави народният представител от левицата.

Тя обобощи, че другите партии очевидно ги е срам и въобще не знаят какво гласуват, защото освен народните представители от левицата има още 10-на народни представители, които са се запознали със секретния доклад по темата.

Емилова коментира и пострадалите българи при бедствията в карловските села, докато в същото време някои хора се занимават с това дали ще се удължи помощта за украинските бежанци и какви оръжия ще се изпращат за Украйна. „Някой попита ли как живеят хората от карловските села след бедствието, на които е дадена малка сума пари и са им осигурени фургони, в които дори няма ток“, каза още тя.

„Най-тежката криза според мен е тази в ценностите. Защото години наред българското общество с подмяна в съдържанието на учебниците и подмяна в историята – се тласкаше към друг тип морал като загуба на ценности. Много съм щастлива от проведената дискусия за лявото, на която започнахме да говорим за основните акценти в новата програма, която БСП трябва да приеме на предстоящия Конгрес. Защото света се е променил и трябва да настроим партията към актуалните теми, за да спечелим доверието на хората. За да може като се каже лява политика да се знае, че това е политика ориентирана към младите хора, зелена политика, грижа за работещите хора“, категорична е Емилова за кризите пред, които се намираме, както и за предизвикателствата пред лявото политическо пространство.

„В деня срещу насилието над жени ние като парламентарна група излязохме с декларация и заявихме, че се противопоставяме на това. Една от последните законодателни промени е свързана точно с това – във връзката с изграждане на кризисни центрове за жени и деца претърпели насилие. Новият председател на ПЕС е изпратил писмо до БСП и в него се казва, че едва ли не имаме разлики в идеологията и една от тях е, че ние се противопоставяме на Истанбулската конвенция. Позицията ни е, че ние държим на традиционните български ценности и всеки пол да знае своите отговорности. Другото, което се случи, че Корнелия Нинова отново е била предложена за зам.-председател на социнтерна, но нейното име отпада изведнъж, защото тя не подкрепя Истанбулската конвенция“, коментира тя за предложенията на БСП против насилието срещу жени, както и за своеволията на ПЕС относно неподкрепата от страна на БСП за Истанбулската конвенция.

В заключение Вяра Емилова изрази благодарност към Гьоков като бивш социален министър, както и към Корнелия Нинова като вицепремиер в последното редовно правителство. „Успяхме да постигнем най-социалния бюджет. Близо 22 млрд. бяха отделени само за социална политика. Ако не беше натиска от страна на БСП нито пенсиите щяха да бъдат увеличени, нито майчинските за втората година, нито отделните за хората с увреждания средства“, завърши тя.