Деян Дечев: БСП призовава президентът да наложи вето на закона за предоставяне на оръжия на Украйна

Дек 16, 2022 Новини БСП в медиите 0 374

16.12.2022 г.

„БСП получи покана за разговори от страна на „Продължаваме промяната“ и ще участваме в тях. Лошо е, че тази покана започва с поставяне на разделителни линии и ултиматуми, които не са благоприятни за създаване на правителство. Нека видим какво ще произтече от предстоящите разговори между нас и ПП“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Деян Дечев в ефира на Nova News.

Дечев съобщи, че от „Продължаваме промяната“ настояват БСП да подкрепи ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Социалистите обаче застават зад правото на хората да избират как да гласуват и няма да подкрепят това вето, категоричен бе социалистът. Той припомни за множеството грешки при отчитане на машинното гласуване, които станаха ясни от показаните протоколи по време на дебатите за промените в ИК и призова за повече доверие към хората, участващи в изборния процес.

Деян Дечев посочи, че БСП не е поставяла червени линии пред „Продължаваме промяната“ и има готовност за диалог с тях.

Позицията на левицата обаче остава категорична по отношение на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ – социалистите няма да подкрепят техни кабинети. „Въпреки спекулациите, че БСП ще си играе с кворума, по време на гласуването на проектокабинета „Габровски“ се видя ясната позиция на БСП – всички бяхме в зала и гласувахме против“, припомни Дечев.

 „Коалицията на войната“ се препотвърди преди броени минути, когато беше ратифицирано в зала споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за изпращане на безвъзмездна военна и военно техническа помощ на Украйна. Аз не изключвам варианта „коалицията на войната“ във втория мандат да имат разговори, които да доведат до сформиране на правителство“, коментира депутатът от БСП.

Деян Дeчев отново заяви, че БСП се обявява категорично против закона за предоставяне на оръжия за Украйна и призовава президента Румен Радев да наложи вето върху него.

Що се отнася до третия мандат - ако той бъде връчен на БСП, социалистите имат готовност да водят разговори с останалите политически партии, каза Дечев.