Христо Проданов: Учебниците до 12-и клас вече ще са безплатни по предложение на БСП

Дек 16, 2022 Новини БСП в медиите 0 349

Постигаме социалните си политики и това е важно за българските граждани

„От левицата можете да очаквате последователност - така, както сме доказали, че постъпваме във всяка една ситуация. Тоест, ако при втория мандат бъдем поканени за преговори, ще се отзовем. Ще чуем позициите на мандатоносителя, ще изложим нашите виждания и от това зависи дали ще получат нашата подкрепа или не.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва“ той припомни също последователното решение на левицата да не подкрепят ГЕРБ с първия мандат заради тяхното виждане: „Не можем да си позволим да подкрепим правителство на ГЕРБ, срещу които 12 години сме се борили“, уточни той.

По думите на социалиста, ако ПП постъпят правилно като подход, имат шансове да се състави правителство с втория мандат. „Ще бъде правилно, ако те не започнат още от самото начало да минират преговорите, като поставят условия “или-или“. В политическата ситуация, в която парламентът е раздробен, трябва да се търсят нещата, които ни обединяват, а не тези, които ни разделят. Те трябва да бъдат основа на едно евентуално бъдещо правителство“, смята депутатът от левицата.

На преговорите БСП ще постави своите приоритети, които е отстоявала в предизборната си кампания. „Ще поставим социалните си предложения на първо място. Голяма част от тях вече са постигнати - вчера мина на второ четене помощта от 300 лева за учениците от първи до четвърти клас. Онзи ден приехме безплатните учебници за учениците до 12-и клас, на първо четене мина и предложението за 850 лв. минимална работна заплата. Това са все предложения на БСП“, обясни той и допълни, че това са примери за конкретни приоритети, които левицата постига чрез преговори с партиите, макар и с 24 народни представители.

„Постигаме социалните си политики и това е важно за българските граждани“, заяви Проданов и допълни: „Тях не ги интересува дали България ще даде шест пушки за Украйна или не. Ние нямаме такъв голям капацитет да помагаме и за нас това е грешно. Рано или късно този конфликт ще бъде решен на масата на преговорите“, категоричен е социалистът.

Във връзка с твърденията, че ПП са взаимствали от социалната политика на БСП, Проданов коментира: „Важно е, че политическата инициатива по тези социални мерки е била на БСП. Водили сме борба в МС, за да убедим нашите партньори, че това е важно и те са се съгласили и са го подкрепили“, посочи той и даде пример с  увеличаването на пенсиите и безплатните детски градини. „Ние се борим за тях от 10 години - когато ПП още не ги е имало. Тогава ГЕРБ управляваха и ни обвиняваха в популизъм, но от април месец това вече е факт, действа и се доказа, че може да се случи. Тоест БСП доказва, че е последователна политическа партия, и когато се борим за нещо в опозиция, го изпълняваме в управлението, когато имаме възможност“, каза още той.

Проданов коментира, че са получили от бившите си партньори доста обидни реплики по отношение на т. нар. “хартиена коалиция“: „В същото време ние в името на компромиса и в името на това, че сме били коалиционни партньори, никога не сме си позволявали такова истерично поведение спрямо тях“, обясни той.

„Ясно е, че БСП е истинската лява партия в България и тя следва левите политики. Така че, който има такива виждания, нека да ни подкрепя“, призова социалистът.

Проданов коментира и законопроекта на левицата младите до 26 години да бъдат освободени от данък, който обаче не беше приет. „Предложението беше за всички млади хора, тъй като всеки млад човек трябва да има равен шанс.“ Това е част от мерките на БСП за справяне с демографската криза, която по думите му опустошава България в последните 20 години.