Ирена Анастасова: По предложение на БСП на първо четене бе прието учебниците до 12 клас да са безплатни

Дек 15, 2022 Новини БСП в медиите 0 337

Можем да спечелим още много битки, но затова е нужен работещ парламент, заяви Анастасова

„Ще водим разговори с „Продължаваме промяната“, ако те ни поканят. Винаги сме казвали, че правителство с мандатите на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма да подкрепим. Вчера всички 24 депутати от нашата парламентарна група гласувахме “против“. Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на Нова телевизия.

Депутатът от левицата каза, че БСП ще подкрепи „Продължаваме промяната“, но според Анастасова е необходимо между партиите да бъде сключено споразумение за подкрепа по определени политики и действия: „Когато влизаме във взаимоотношения, независимо дали са коалиционни или отношения на подкрепа, ние трябва да имаме някаква гаранция и сигурност", заяви тя.

„Вчера Народното събрание прие нашето предложение за безплатни учебници до 12 клас. Могат да се случат още много неща, но затова е необходим работещ парламент. Нашите избиратели искат редовно правителство и разбират необходимостта от него“, посочи Анастасова.

Тя коментира, че ако се стигне до трети мандат, президентът „ще сложи много неща на кантара“, преди да избере на кого да го връчи. „Ние показахме, че сме диалогична партия, че можем да отстояваме позиции и да спазваме постигнати договорености“, каза Анастасова по отношение на БСП.

Заместник-председателят на БСП заяви, че социалистите ще обсъдят мотивите за ветото на президента върху промените в Изборния кодекс и ще решат как да гласуват. Анастасова посочи, че от БСП обаче твърдо застават зад промените в ИК, гарантиращи възможността на българските граждани да избират как да гласуват - с хартия или с машина. Тя посочи, че сред мотивите на БСП за промените в Изборния кодекс, е и желанието да се преодолее купеният вот: "Машините не просто не го преодоляха - напротив", коментира депутатът от левицата.