ГЕРБ връща България в мутренските години

Юни 18, 2011 Новини БСП 0 1440

Последователност, почтеност, вътрешна сила - са думите, с които председателят на НС на БСП Сергей Станишев описа Димитър Благоев-Дядото

Последователност, почтеност, вътрешна сила - са думите, с които председателят на НС на БСП Сергей Станишев описа Димитър Благоев-Дядото. Днес социалистите отбелязаха 155-та годишнина от рождението му пред къщата- музей  „Димитър Благоев" в Банкя. Лидерът на БСП изтъкна, че в историята на всяка страна има личности, които оставят трайна следа. „Това са хора, които имат свой идеал и се борят за него. Такава личност е Димитър Благоев", заяви Станишев. Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев призова социалистите да запазят в сърцето си идеите, които Дядото е завещал. „Да бъдем единни и достойни наследници на Димитър Благоев", обърна се към присъстващите председателят на Младежкото обединение на БСП-Банкя Анна Байчева.

В къщата-музей „Димитър Благоев" Сергей Станишев и председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров връчиха членските книжки на 20 млади социалисти.

Все повече хора с безпокойство и ужас наблюдават как страната ни се превръща в държава, която се управлява мутренски, в интерес на сенчестия бизнес, с методите на мутрите, със същата арогантност, заяви Станишев. Според лидера на БСП тази тенденция е дори по- страшна от икономическите провали на управляващите и от това, че не ги е грижа, че хората обедняват. „С такъв тип управление всяват отчаяние и безперспективност сред хората", отбеляза Станишев. Именно това според него е причината българите да се разочароват от ГЕРБ. „Вярвам, че никой не иска да живее в страна, която се връща към 90-те години, към онзи период на управление, когато имаше хаос в държавата, мутри в икономиката и нямаше правила", обясни лидерът на БСП. Той напомни срамната за ГЕРБ случка от кампанията през 2009г., когато на митинга на БСП в Банкя нахлуха агитки от мутри. „Сблъскаме се с такава агресия, която беше позабравена в България", изтъкна Станишев. Той с тревога отбеляза, че тази тенденция е проличала и вчера - чрез арогантния и нагъл отказ на премиера да се появи в Народното събрание и чрез цирка на смешниците от ГЕРБ, които превърнаха парламента в място за забавление.

„Важно е всички демократично мислещи хора, които милеят за България, да участват на предстоящите избори", призова Станишев. Той изтъкна, че през есента ще се решава много повече от това кой ще е президент или кмет. Тогава по думите му ще се решава посоката на развитие на България. „Отговорността на БСП е да дадем много решителен отбой на ГЕРБ и на начина им на управление. Да ги спрем", категоричен беше лидерът на БСП. Той изтъкна, че социалистите са готови да разговарят с всеки човек в името на една по- голяма кауза - каузата на България. „Страната ни може да бъде истински европейска страна, може да бъде страна, която е социална и в която образованието, културата и духовното имат своето място", заяви Станишев.

Лидерът на БСП изрази увереност, че софийските социалисти ще направят всичко по силите си, за да може Георги Кадиев да спечели кметските избори в София и най- сетне да има почтено, прозрачно и в интерес на софиянци управление.

„За да направим така че и София, и България да са по- добро място за живеене, трябва да се мобилизираме и да направим така, че да спечелим изборите", заяви кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев. Той изрази опасенията си, че  предстоящите избори ще бъдат силно манипулирани и вероятно ще има много купени гласове, натиск и репресии. Според Кадиев фактът, че вътрешният министър е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ навежда на мисълта, че МВР ще работи като предизборен щаб на ГЕРБ.  

„Никакви извинения не им дължа", коментира Сергей Станишев по повод поредните манипулации на управляващите за АМ Тракия. Той изтъкна, че според направената експертиза материалът, с който се строи магистралата не отговаря на необходимите стандарти. Лидерът на БСП предупреди, че некачественото строителство ще излезе през носа на българите - няма да има магистрала, а парите ще трябва да се връщат. Станишев обяви, че ЕК ще бъде запозната с експертизата и обясни, че е по- добре да се вземат мерки навреме, отколкото магистралата да се напука и страната ни да се наложи да връща пари. „Управляващите пропиляха три месеца да замазват нещата, вместо да вземат мерки", възмути се лидерът на БСП.