Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ, с кандидат за министър-председател проф. Габровски

Призоваваме към разум, национално отговорно поведение, борба с пороците на системата и единомислие по ключовите въпроси за българския народ

Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание по време на дебата за избиране на редовен кабинет с първия мандат

Уважаеми български граждани,

Уважаеми г-н председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател и министри,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми г-н председател на Висшия адвокатски съвет,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности в Република България,

Ние, депутатите от коалиция “БСП за България“, няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ, с кандидат за министър-председател проф. Габровски. Това решение взе нашият колективен орган – Националният съвет на БСП на 8-ми октомври. То не е конюнктурно, то не е intuitu personae, то е принципно, последователно и отстоявано години наред. Поне от 6 години ние водим борба за промяна на модела на управление на ГЕРБ. За промяната на начина, по който ГЕРБ упражняваха властта.

Още през 2017 г. нарекохме този модел паралелна държава. И днес продължаваме да се борим с паралелната държава. Тя представлява неуважение към институциите, неуважение към разделението на властите и взаимния им контрол, задкулисно вземане на решения в интерес на малцина и обогатяването им за сметка на мнозина. Ръст на бедността и на неравенствата, кражби и корупция и липса на справедливост, чрез ефективни съдебни присъди за онези, които са прекрачили прага на закона. Това е паралелната държава и тя няма цвят, уважаеми народни представители. Тя може да е присъща на всяка партия и за всяко правителство.

Вчера с изненада чухме председателят на Стратегическия съвет към президента да казва, че има поносимост между президентската институция и ГЕРБ. Дали тази дума не е слаба, дали просто този модел на управление не се приспособява към всяка нова власт, към всеки силен на деня? И дали това не е голямото предизвикателство пред всички нас, като общество и като политици? Защото освен пред множество кризи, сме изправени пред една сериозна – загуба на парламентарната демокрация. За нас връщането на авторитета на партиите в очите на българските граждани преминава през изчистването на партиите от собственото им задкулисие и зависимости. Всяка една, която и да е тя. И това е най-голямото предизвикателство пред политическата класа днес.

Освен пред това предизвикателство, сме изправени пред множеството кризи и в резултат на войната – икономическа, енергийна, социална, демографска. Ние от “БСП за България“ си даваме сметка за това. Даваме си сметка колко голяма е отговорността в момента да се състави редовен кабинет и парламентът да продължи да работи. В името на това да бъдем равноправни и равностойни европейски членове. В името на това да преведем България през кризата зимата, да започнем дългосрочните промени във всички системи в България – и здравна, и образователна, и социална. Ние сме отговорни хора и си даваме сметка за това. Според нас имаме две задачи и имаме две възможности:

Първата – да продължим борбата с модела на управление, наречен от нас отдавна паралелна държава. Борба, изстрадана от “БСП за България“, доказана в годините с действията ни, че на този вид държава ние не се продаваме и предаваме.

Втората задача – да преведем България през кризите. Да я преведем отговорно и преди всичко с мисъл за хората. За това нещо има две възможности – ние ги виждаме във втория или третия мандат. Думите, че само първият мандат представлява възможност за просперитет и бъдеще на България, ние не приемаме. И Конституцията, и демокрацията са дали възможност и за втори, и за трети опит.

Категорично няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за министър-председател, с уважение към персоната на проф. Габровски, както му заявихме на срещата.

Очакваме втория и третия мандат, за които сме отворени за разговори за търсене на възможност за надпартиен, за национален интерес, но в името на тези две цели – продължаване на борбата с паралелната държава, върховенство на закона, справедливост, борба с бедността и неравенствата и превеждане на България през предстоящите зимни месеци, с перспектива за сериозни промени в системите ни на здравеопазване,  образование и социална политика.