Кристиан Вигенин: БСП няма да даде нито един глас за подкрепа на първия мандат

Дек 11, 2022 Новини БСП в медиите 0 380

На Конгреса през февруари няма да избираме нов председател

„Колкото и часове да ни дадат, ние достатъчно сме мислили тези години, през които се борихме с ГЕРБ и с модела, който създадоха – с натиска, манипулациите, корупцията, която олицетворява този модел. Българският народ си има приказка за това – вълкът козината си мени, но нрава не. Колкото и овчи кожи да сложат отгоре си ГЕРБ, включително и проф. Габровски, когото ние уважаваме, отдолу прозира вълкът Бойко Борисов. И докато това е така, ние няма как да участваме.“ Така зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин коментира възможностите за подкрепа на първия мандат. „Подкрепа от БСП за това правителство няма да има. От БСП няма да получат нито един глас, така че да не разчитат на нас“, каза още той в ефира на БНТ.

По думите му, ако ГЕРБ държат на ултиматума за този премиер и точно това правителство и при третия мандат, то те самите предизвикват нови избори. „Третият мандат е възможен, ако евентуално едно експертно правителство, с ясна програма, бъде подкрепено от всички или почти всички партии, така че то да не зависи от гласовете само на една партия“, обясни  социалистът.

В предаването “Денят започва“ Кристиан Вигенин коментира казуса около изключването на Явор Божанков от ПГ на “БСП за България“: „Честният подход щеше да бъде г-н Божанков да напусне парламента. Ние разбираме, че той има различна позиция, особено относно въвличането на България в този конфликт. Но да припомня, че това не е нова позиция на БСП, ние я отстоявахме и в предишното НС, където той беше народен представител. В парламента той е изпратен от хора, които категорично не желаят България да изпраща оръжия, избран е с платформа, в която категорично е записана тази позиция“, обясни той и призова Божанков да отстъпи мястото си на следващия в листата.

Според социалиста това не е първият път, в който някой има различна позиция, но действията на Божанков са изключително демонстративен подход и то по един груб начин да подчертае различията си с парламентарната група. „Доста такива неща се натрупаха и аз мисля, че беше въпрос на време той сам да напусне групата. Фактът, че остава в парламента навява на други мисли“, заяви Вигенин и намекна за предстоящото гласуване за правителство. „Никой, който назад във времето се е откъсвал по този начин, не е успявал в политиката и аз мисля, че това беше грешка от страна на Явор Божанков“, каза още той.

Вигенин е категоричен, че има драстично разминаване между това какво мисли мнозинството от българските граждани и какво решава мнозинството в Народното събрание. „Когато държавата дава въоръжение и боеприпаси официално на едната от страните в конфликта, това е ангажиране в този конфликт. Ние нямаме съмнение, че Украйна има нужда от подкрепа, но смятаме, че България можеше да бъде полезна на Украйна по различен начин – с една засилена хуманитарна помощ, съдействие за възстановяване на рушащата се инфраструктура“, посочи той и допълни, че с предоставянето на оръжия няма да помогнем на Украйна.

Ние поискахме ратификацията на това споразумение между България и Украйна да не минава на второ четене още в петък по две причини“, заяви Вигенин и посочи кои са те: „Първо – списъкът на въоръженията, които България ще предоставя, трябва да бъде публичен. Второ – има притеснителен елемент в споразумението – промяна на спецификациите и количествата на това, което се предоставя в засекретените анекси, може да бъде променяно и няма да се иска ратификация на тази промяна. Това означава, че ние ще дадем на този или следващ кабинет зелена светлина да дава друго въоръжение без никой да знае за това“, обясни социалистът и определи това като неприемливо.

„БСП трябва да престане да мисли толкова с кого би могла да работи, а оттук-нататък да се стремим да изградим един стълб в българската политика на лявото, който да има собствена политическа гравитация“, заяви зам.-председателят на левицата и допълни: „Постепенно да започнем да затваряме вътрешните конфликти, да събираме лявото, но в смисъла на това да обединяваме новите леви политики в България. Без нас не може да има обединено ляво“, категоричен е Вигенин.

Според социалиста предстоящият Конгрес на левицата не се свиква с идеята да променя Националния съвет и лидера на партията. „Започваме да мислим по новата програма, по новите идеи, респективно организационна реформа и нов Устав, за да бъдем една модерна партия“, посочи той.

Що се отнася до участието на БСП във властта Вигенин заяви: „Не мисля, че това би бил някакъв триумф. Ние отново имаме тази оферта от ГЕРБ, но в политиката има принципи и би било падение да ги пристъпим в името на властта. Това не значи, че не трябва за се стремим към участие във властта, но трябва внимателно да преценяваме цената и тя не може да бъде твърде висока“, заключи социалистът.