Вигенин за решението за Шенген: Служебният кабинет подцени Нидерландия и Австрия, трябваше да има повече двустранна дипломация с тях

Защо не внесохте бюджет, за да осигурим допълнителни средства за охраната на границата, попита Христо Проданов служебния премиер Донев

„По инициатива на парламентарната група на „БСП за България“ Народното събрание приехме декларация, с която изразихме пълна подкрепа към усилията на правителството да постигне позитивно решение за членството на България в Шенген. Не се получи. Сигурен съм, че сме готови да свършим допълнителна работа със законодателни инициативи, които могат да допринесат за положителен резултат следващия път, но не трябва и да се сърдите за критиките, които идват и за общото усещане на неудовлетворение, защото именно Вашето правителство създаде очаквания, че този път въпросът ще бъде решен.“ Така се обърна заместник-председателят на Народното  събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин към служебния министър-председател Гълъб Донев от парламентарната трибуна.

На изслушване по повод работата на служебното правителство по приемането на България в Шенген, Вигенин подчерта, че оттук нататък  трябват повече усилия за съвместна работа с Румъния за постигането на тази цел. Той обърна внимание и че в последните седмици са били подценени усилията на дипломатическо равнище в двустранен план.

„Да, ние получихме пълната подкрепа на европейските институции и на повечето страни членки, но като че ли добре познатите скептици като Нидерландия и Австрия бяха подценени. Това трябва да се промени в следващите седмици и месеци – да оценим внимателно къде точно са проблемите, които поставят двете страни и да реагираме. Категорично не бива да се съгласяваме на каквито и да е допълнителни условия по отношение на нашето членство, но това не изключва тиха дипломация и в двустранен план да бъдат решени някои от проблемите“, смята депутатът от левицата.

Кристиан Вигенин още посочи и негативните оценки, които служебният вътрешен министър Демерджиев е изнесъл публично в Народното събрание по отношение на недокомплекта, състоянието на пътищата по границата, повредените автомобили и лошото състояние на граничното съоръжение.

„Това обяснява инцидентите с емигранти в последните седмици и това няма как да не е намерило своя отзвук сред тези скептични страни. Очевидно там ще трябва да бъдат направени много повече усилия и дано това е един от елементите на следващото редовно правителство, което да внесе бюджет, с който да подпомогнем работата на гранична полиция“, каза по този повод Вигенин.

Той бе категоричен, че не трябва да се подценяват въпросите с корупцията. „И ако членството в Шенген наистина е национална цел, нека да покажем, че сме в състояние да постигаме такива цели. Правителства и парламенти идват, отиват си, но България остава и всеки един от нас за времето, в което сме на тези позиции, трябва да положим тези общи усилия“, призова Вигенин.

В заключение той посъветва служебния премиер Донев във времето, което му остава, да подготви една по-цялостна стратегия с ясно разписани ангажименти как да се направи така, че следващото решение по отношение на Шенген да е по-скоро и да е с позитивен резултат за България.

По-рано в изслушването депутатите от „БСП за България“ обърнаха внимание и на други проблеми, свързани с решението страната ни да остане извън Шенгенското пространство.

„Един от основните мотиви на Нидерландия за недопускане на България в Шенгенското пространство е корупцията. Моето питане е свързано с разразилия се корупционен скандал в Хасковска област за контрабанден внос на акцизни стоки през „Капитан Андреево“, където беше замесено името на областния управител“, изтъкна Смиляна Нитова.

Тя обърна внимание на разнопосочните сигнали – че той заявява, че си е подал оставката, а премиерът казва, че той е в отпуск, и попита дали Гълъб Донев има информация как се развива проверката по случая, тъй като  местни журналисти са забелязали, че вчера хасковският областен управител е бил на работа.

Заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски реагира на отговора на служебния премиер, че не може да следи всеки един областен управител във всеки един момент: „ Ясно Ви беше зададен въпроса – ако е подал оставка, какво прави на работното си място. Това, че не знаете какво правят 28 областни управителя, го разбрахме всички – единият продава парфюми, другият продава в София имоти за 300 хиляди лв. И Вие това не го знаете. Само че нашите европейски партньори го знаят и затова чакаме 6 години за Шенген и накрая се чудим защо някоя държава е казала, че България не заслужава.“

„Похвалихте се, че чуждестранни партньори са похвалили работата на служебното правителство, че то е свършило толкова работа, колкото 2-3 поредни правителства не са свършили. В известна степен тук съм съгласен с Вас. Политическата чистка, която направи служебното правителство за 2-3 месеца, не успяха да я направя няколко поредни правителства“, отправи критика към Гълъб Донев заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Христо Проданов.

„Разпродажбата на имоти, които направи служебното правителство на безценица и на бърза ръка – наистина не успяха да я свършат правителствата от 96-та до днес“, добави той.

„Но истинската работа, за която ни критикуват, че не пазим добре границата на ЕС,  след като имаме такива бележки, трябва да предприемем действия. В тази връзка, защо служебното правителство не вкара бюджет, в който да има предложение за отпускане на средства за тази дейност?“, попита социалистът.