Веска Ненчева, БСП: С увеличаването на минималната заплата показахме, че можем да сме консолидирани по важните теми

Дек 09, 2022 Новини БСП в медиите 0 339

09.12.2022 г.

“Начинът, по който трябва да реагираме на кризата, е консолидирано и солидарно. Това е един от начините - увеличаването на минималната работна заплата на 850 лв, за което успяхме да убедим нашите политически  партньори и опоненти. Видя се, че можем да бъдем консолидирани по теми, които са важни за българското общество.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Веска Ненчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя определи като липса на отговорност от страна на правителството да не внесе бюджет за 2023 г. “Дали е редовно и служебно правителството, няма никакво значение, защото народът, който има нужда от тези средства, е един и същ”, подчерта Ненчева. 

Според депутата от “БСП за България” политиците са си научили уроците и ще направят разумни предложения между първо и второ четене на закона за удължаване на бюджета, за да не се стига до “предизборно наддаване”. 

“Надявам се другата седмица да приемем друго нещо, което предлага БСП - безплатните учебници за децата от 1-ви до 12-ти клас. От дълго време отстояваме и майчинството през втората година да се изравни с размера на минималната работна заплата”, добави Веска Ненчева.

“Чисто технически нямат основание да ни отказват за Шенген. От друга страна, сигналите, които ни дават, са повод да помислим за реформи, свързани с правосъдието. В предходни години ние два пъти сме пускали сигнали за състоянието на оградата. Обезпечаването на охраната на границата - това трябваше да мине през бюджета. Ето я и отговорността на правителството”, посочи тя.

“От уважение към проф. Габровски се отзовахме на срещата, но заявката, която сме дали за правителство с мандат на ГЕРБ, е ясна отдавна - няма как да подкрепим. За третия мандат - като дойде време, ще се съберем в нашия колективен орган и ще решим”, каза още Ненчева по темата за съставяне на редовно правителство.