Корнелия Нинова: Ще се боря срещу Истанбулската конвенция и третия пол, доколкото и докогато мога

Дек 09, 2022 Новини БСП в медиите 0 429

Благодарение на БСП се прие на първо четене 850 лв. минимална заплата

В три парламента внасяме законодателство срещу домашното насилие, но срещу Истанбулската конвенция с третия пол извън мъж и жена, ще се боря, доколкото и докогато мога

“Техническите условия за приемането ни в Шенген сме изпълнили отдавна. От тази гледна точка, решението на ЕС е обидно и унизително - като държава и хора втора ръка. От друга страна обаче трябва много внимателно да се вслушаме в това, което ни казват като бележки - най-вече темата миграция.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице” по bTV.

Според нея трябва да се предприемат мерки от всички институции и даде конкретни решения. „Главният прокурор Иван Гешев най-накрая да оповести резултата от проверката, която БСП инициирахме преди 4 години за строителството на оградата и имаше разследване. Резултат няма. Да има осъдени, ако има откраднати пари от оградата и тя затова е в такова състояние. Това е върховенство на закона.”

На второ място, по нейните думи, служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г., който да предвиди бройки за гранични полицаи, заплати за тези полицаи, средства за облекло и за всичко, което им е необходимо, средства за укрепване на ограда. “Това е задължение на служебния кабинет, а те отказват да го изпълнят”, отбеляза Нинова.

Тя припомни и че от БСП са внесли предложения за промени в законодателството за увеличаване на наказанията за каналджии, включващи  до 20 год. затвор, без условни присъди, отнемане на имущество, но този закон все още не е приет.

“Ако всяка институция си свърши работата на нивото на нейните правомощия, можем да покажем реални резултати. Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа”, категорична е Корнелия Нинова.

В ефира на bTV Нинова сподели и една хубава новина от деня - със 175 гласа парламентът прие предложението на БСП за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв. “Това са близо 600 000 работещи бедни, които работят на минимална заплата. Дано това мине и на второ четене и да приемем един справедлив социален пакет за зимата за работници, за млади, за деца и за пенсионери”, коментира лидерът на БСП.

Относно срещата  с проф. Габровски, Корнелия Нинова сподели, че от уважение към него социалистите лично са отишли да заявят, че няма да го подкрепят. “Никога не сме заявявали намерения да обсъждаме евентуална програма на правителство с първия мандат. В този момент проф. Габровски  олицетворява ГЕРБ и тяхната политика. Ние от години се борим с модела на управление на ГЕРБ и няма как да направим този компромис, независимо кой застава начело”, каза още по темата тя.

Нинова не изключи възможността да има правителство с третия мандат, но е рано да се коментира дали БСП ще подкрепи и кого. Според нея обаче то е вече наложително, тъй като в държавата цели системи се разпадали. Тя обясни: “Имаме нужда от стабилност - от редовен кабинет и работещ парламент. Вижте какво става в МВР - с престъпността, с дрогирани шофьори, с убийствата по пътищата. Служебният кабинет се занимава с всичко останало, но не и да си поеме отговорността за управлението на страната - кадруват, сключват договори за самолети за 2034 г., за 10 години напред за газ, сменят всичко по министерства. Най-важната си задача не свършиха - да внесат бюджет, за да гарантираме на хората и на икономиката спокойствие през зимата.”  

По думите на Нинова, никой не е отговорил на призива ѝ да се върне в БСП. “Този призив е от 2016 г. и сега го подновихме. Оттогава обикновени членове на партията, прекратили членството си, се върнаха. Но тези  лица от НДК  - публични лица, които са си направили собствени проекти и участват в политическия живот сами, нито тогава, нито сега реагираха”, сподели тя.

Корнелия Нинова съобщи за засилен натиск върху БСП за приемане на Истанбулската конвенция. Тя разказа: “Аз бях вицепрезидент на Социалистическия интернационал допреди две седмици. Имахме конгрес и отново имах номинация за вицепрезидент. Обадиха се някои от водещите партии, най-вече европейски от ПЕС, които се опитаха да ме откажат и да си оттегля кандидатурата. Не си я оттеглих. В крайна сметка ме заличиха от списъка за гласуване, защото подозирам, че ако бях в списъка, щях да бъда избрана. Това го направиха заради едно писмо на президента на Социалистическия интернационал-жени, която казва, че не съм достойна за тази позиция, тъй като не признавам третия пол, различен от мъж и жена.”

Тя цитира писмото, в което се казва, че “трябва да преодолеем законодателните си бариери в рамките на върховенството на закона и да приемем всички необходими мерки. Правната рамка не може да бъде извинение, нито пречка за членовете на нашето политическо семейство да възпрепятстват...”  

“Тоест какво ни казва тази дама: “Нямат никакво значение Конституцията на Република България и вашите закони. Няма да се съобразявате с тях, ще се съобразявате с нас. Ще приемете  Истанбулската конвенция, ще приемете трети пол и джендър идеологията в училищата”. Няма как това да стане”, категорична бе Нинова.

Тя подчерта, че “БСП за България” в три парламента внасят закони за домашното насилие над жени и деца. “И като жена, и като майка, нали не си представяте, че аз толерирам насилието над жени? Всичко сме направили. Но онова, което касае децата, третия пол, който трябва да се избира от някакъв списък от 14 възможности, които не са биологични и физически - аз с това ще се боря, доколкото мога и докато мога”, каза още лидерът на БСП.

Тя съобщи, че подобен натиск ѝ е бил оказан и от новия председател на ПЕС Льовен, който в писмо пише, че ръководството на БСП е заело неправилна позиция по отношение на Истанбулската конвенция и напомня, че това не е първи път, когато партии членки на ПЕС са обезпокоени от позицията на БСП в защита на традиционното семейство.

“След 18 години хората са свободни да си правят избора какви са, това е човешко право, ние към това не се противим. Но не закачайте децата и това ми е обръщението към всички български граждани: пазете си децата и дайте да ги пазим заедно”, заяви Нинова.

Според нея, ако това е въпросът на модерното ново ляво, то това трябва много сериозно да бъде обсъдено на предстоящия Конгрес на БСП, където социалистите ще приемат нова програма. “Според мен все още лявото в света са заплати на работници, неравенства, несправедливост, социално слаби, екология, млади хора, деца”, смята лидерът на БСП.