България остана без премиер

Юни 17, 2011 Новини БСП 0 1663

ГЕРБ губи подкрепата на гражданите, вече и на депутатите   Министър-председател на Република България за мен не съществува от днешния ден

ГЕРБ губи подкрепата на гражданите, вече и на депутатите

 

Министър-председател на Република България за мен не съществува от днешния ден. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев след гласувания вот на недоверие към кабинета. На днешното гласуване управляващите получиха значително по- малка подкрепа от народните представители. За първи път ГЕРБ разчитаха само на себе си и на няколко депутати, получаващи субсидии от ГЕРБ, което лидерът на БСП разчете като форма на политическа корупция.

Станишев изрази възмущението си от отказа на Борисов да присъства в парламента, нарушавайки по този начин конституционни принципи. „За пореден път премиерът нямаше куража да се яви в парламента и да защити политиката на правителството за преодоляване на кризата. Такава политика няма", заяви лидерът на БСП. По думите му политиката на правителството е сбор от хаотични действия, неизпълнени обещания и лъжи. Резултатите са налице - българската икономика е на дъното на ЕС по възстановяване от кризата, като тази опасна тенденция на стагнация продължава; безработицата е нараснала два пъти с близо 200 000 нови безработни за две години.

Станишев изтъкна, че за първи път от 20 години, мнозинството не допусна гражданите да наблюдават дебатите по вота на недоверие, скривайки се зад трагедията на хората и националния траур. „Това показва страх слабост и цинизъм", категоричен беше председателят на ПГКБ. По думите му ГЕРБ направи всичко възможно да превърне дебатите в цирк, а парламента - в срамно зрелище. Станишев се обърна и към Синята коалиция с предложение да напишат свои мотиви за вот на недоверие към кабинета. „Ние ще ги подкрепим", заяви лидерът на социалистите.