Проф. Гечев за „Лукойл”: Ако следваме дерогациите на ЕС, няма да имаме проблем с цената на горивата

Дек 05, 2022 Новини БСП в медиите 0 373

Част от политическия елит продава българските интереси

„По-голямата част от българския народ иска правителство. Правителство трябва да бъде направено – най-вероятно с третия мандат, но не и на всяка цена.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Здравей, България“ по Nova TV.

Проф. Румен Гечев коментира, че очаква ГЕРБ да не срещне парламентарна подкрепа за съставяне на правителство: „Ние го казахме отдавна  - още във вечерта след изборите, че първата партия – ГЕРБ, няма да може да състави правителство и се оказахме прави.“

„Даваме право на избор на хората как да гласуват. Ако се съмняват в машината, могат да гласуват с хартия. Ако се съмняват в хартията, да гласуват с машина.” Така коментира проф. Гечев промените в Изборния кодекс. Той уточни, че хартията, която ще излиза от машината при гласуване, ще е със защита от БНБ, каквато има и хартиената бюлетина. „Аз съм изумен от някои колеги, които говорят за някаква „хартиена коалиция”. Това е коалиция „Европейски съюз” – така гласуват в целия Европейски съюз, така ще гласуваме и ние”, добави той.

Според проф. Румен Гечев зад решението на Нидерландия да откажат на България да влезе в Шенген стоят други държави. Той посочи, че България е изпълнила техническите условия и определи решението като несправедливо и цинично.

„По данни на Евростат страните, които са с най-много бежанци, са Германия, Италия, Франция и Испания. Очевидно, че има пробив и на българските граници, но сравнено с тях, това е капка в морето. Същите страни, които напълниха Европа с няколко милиона мигранти казват: „Защо 300 души са преминали границата ни?” 207 хил. души са влезли в ЕС, откъде, през България ли? Защо тези страни не се изключат от Шенген същите страни?”, попита Гечев.

„Причината е съвършено друга и тя е много сложна, но вината е основно българска. Българският политически елит имат робско поведение. Част от политическия елит продава българските интереси. Когато звъннат от Брюксел или Вашингтон, те стоят прави и ги е страх да седнат след края на разговора”, каза проф. Гечев.

„Европейският съюз казва, че продукти, които са произведени в България, могат да бъдат изнасяни, но се намират „българи”, които казват: „Не искаме да изнасяме, искаме бензинът да ни стане два пъти по-скъп”. Хората, които твърдят, че не трябва да се възползваме на дерогациите на ЕС, а трябва да се самообесим, са антибългари”, каза социалистът във връзка с износа на петрол от „Лукойл Нефтохим”. Той прогнозира, че ако следваме дерогациите, приети от ЕК, няма да има проблем с цената на горивата. Ако обаче следваме препоръките на „антибългарските ястреби“ – ще има значително повишение на тази цена.

Проф. Гечев прогнозира още, че ако се спре износът на рафинерията, то тогава би могло руснаците да спрат танкерите, които идват през Черно море. По отношение на вноса на неруски нефт депутатът  обясни, че през Босфора не могат да минават танкери по-големи от 5 хил. тона, а „Лукойл Нефтохим“ преработва 7.1 млн. тона годишно. „Това означава, че спрат ли корабите през Черно море, тук цените ще хвърчат до небето”, добави той. 

„Нефтохим“ не е руски, това е българска фирма, която произвежда в България. Нека гледаме българския интерес“, каза в заключение проф. Румен Гечев.