Зафиров за срещата в НДК: Сбирка на т.нар. вътрешнопартийна опозиция, която търси легитимация на своето съществуване

Без БСП и легитимните ѝ органи не може да има нещо смислено в лявото политическо пространство

„Много шум за нищо.“ Така зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров определи вчерашната среща на бивши и настоящи социалисти в НДК.

В ефира на БСТВ той коментира: „Медиите го оповестиха едва ли не като събитието на века. В същото време в парламента, където е мястото да се защитават левите идеи, ПГ на “БСП за България“ работеше по бюджета на страната. На първо четене на Закона за удължаване на бюджета имахме възможност да представим нашите виждания и нашето разбиране за това какъв трябва да бъде следващият бюджет, трябва ли да има и ако няма - какви предложения трябва да бъдат направени между двете четения, така че да не оставим догодина държавата без социална защита“, обясни той.

Зам.-председателят на левицата споделя мнението, че така и не е станало ясно какъв е бил смисъла на тази среща. „За мен това беше сбирка на т.нар. вътрешнопартийна опозиция, която търсеше легитимация на своето съществуване“, заяви той и продължи: „Всички участници през годините по един или друг начин са били свързани с БСП еднозначно. В качеството си на председатели на тези партии също са се отърквали в БСП, под формата на коалиционни партньорства, депутатства. В крайна сметка тези наши партньорства не са издържали проверката на времето по простата причина - с този тип партии винаги разговорът опира до листи, водачи, избираеми места, а не за политика. Това е и причината с тях в момента да тичаме в различни писти“, каза още той.

Зафиров благодари на партиите и движенията, които стоят до БСП в тази битка. „В момента лявото обединение е процес, той не е спирал. БСП, като най-голяма и силна партия в лявото пространство, е нормално да лидира този процес“, категоричен е той.

Социалистът обясни, че е получил покана за въпросната среща, в качеството си на зам.-председател на левицата, изпратена по една от платформите. „В същото време Костадин Паскалев обяснява, че са поканили само мен, но не и председателя на партията, защото имало няколко организации, които искат оставката ѝ. Това е парадокс и интрига“, смята Атанас Зафиров.

По думите му има решение на НС за създаване на работна група, която вече работи под формата на дискусии и срещи в посока консолидация на лявото пространство. „Всеки, който иска да бъде полезен в тази работа, е добре дошъл. Няма нужда от група самоназовали се социалисти и радетели за спасението на левицата да изземват функциите на колективните ни органи и да се опитват да правят нещо, което не е тяхна работа“, каза още той.

По отношение на подбора на хората, които участваха, Зафиров заяви: „Доказа се през годините, че механичният сбор на партии не носи никакви електорални ползи. Още повече партии, които са минали всякакви метаморфози. На тези среща имаше и бивши партньори на Бойко Борисов и какви ли не хора. Например Мая Манолова в един от парламентите беше в коалиция с една от най-оплюващите ни партии - “Отровното трио“. Социалистът даде пример и с Александър Томов и припомни случая с Татяна Дончева, при който освен избираеми места, е имало искане за смяна на името на коалицията.

„На пресконференцията, която дадохме, беше разобличен още един мит за ръководството, което гони хора от БСП“, заяви Зафиров и продължи: „Всичките, които участваха в тази сбирка с неясен характер, са напуснали по различни причини - дали доброволно, дали изключени, но преди сегашното ръководство на партията. Още преди няколко години НС излезе с призив към тези хора, които са напуснали по някаква причина партията, да се върнат. Ние просто казахме, че този призив е все още актуален, особено днес“, поясни социалистът, но уточни, че всеки член на БСП, който участва в създаването на каквито и да е проекти, различни от официалната политика на левицата, приключва със своето членство в партията.

„Миналата година по същия много шумен начин беше оповестен новия ляв фронт около Жан Виденов. Резултата го видяхме - 7-8 хиляди гласа“, припомни Зафиров и допълни, че без БСП и без легитимните органи не може да има нещо смислено в лявото политическо пространство.

Зафиров определи като изкуствено създадено напрежение медийните информации за декларации от партийни организации, които уж искат оставката на лидера на БСП: „То може би имаше за цел да подгрее тази среща на столетието. Имаше и още една цел - да се опита да свика нелегитимно заседание на Конгреса. Решението на НС е да има Конгрес през февруари, на което ще разгледаме предложенията за нова програма и Устав“, коментира той.