Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

Юни 16, 2011 Новини БСП 0 1698

Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев по време на дебатите по вота на недоверие за провала на управляващите в антикризисната политика и тежките последици за хората в България Участвал съм в много дискусии по вотове на недоверие и от едната, и от другата страна

Изказване

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

по време на дебатите по вота на недоверие за провала на управляващите в антикризисната политика и тежките последици за хората в България

Участвал съм в много дискусии по вотове на недоверие и от едната, и от другата страна. Но не си спомням толкова срамно поведение нa мнозинството. Ще ви кажа защо. Защото е срамно и страхливо за първи път в историята на съвременния български парламентаризъм гражданите да не могат да чуят аргументите на управляващи и на опозиция. Цинично е поведението, когато за обяснение на този акт се използва една човешка трагедия, която се случи вчера. И въпреки предложението на опозицията да отложим дебатите, настояхте да бъдат днес.

         Този вот се внася, защото интелектуалният, политически, стратегически като визия ресурс на правителството на г-н Борисов e изчерпано по отношение на антикризисната политика, от която България се нуждае. Този вот  се внася с целта не да се правят дребни парламентарни игри и сценарии, а с целта това правителство да си ходи час по- скоро. Защото води България към провал. Още две години управление на ГЕРБ ще оставят една опоскана държава във финансов план, социално отчаяна държава, държава, която няма никакви европейски перспективи, освен да бъде вечно на опашката.

Този вот е към министър-председателя, не просто към министър Дянков като идеолог на финансовата политика, не към социалния министър, а към премиера. Защото най- голямата следизборна лъжа на министър-председателя беше, че за три години ще направи България средноевропейска държава. И не го каза в началото на мандата, а една година след началото на управлението. Мина половината от управлението на ГЕРБ и се питам къде са стъпките, поне малките стъпки в тази посока. Когато ЕС като цяло вече излиза от кризата с годишен растеж близо 2% миналата година, България е на символичните 0,2%. България беше бързо и динамично развиваща се членка на ЕС. Сега сме на опашката по икономически растеж и в челото по ръст на безработицата, която нарасна двойно за две години - с близо 200 000 нови безработни.

Поведението на управляващите - все е едно че нищо не се е случило, че всичко е нормално - е абсолютно неадекватно на усещането на хората отвъд тази зала. Не си мислете, че с подкрепа на няколко независими народни представители, които получават лично парите от данъкоплатците, да подкрепят ГЕРБ, ще си решите проблема с доверието на хората. Няма да го решите.

И тъй като става дума за антикризисната политика, ще се спра върху самите антикризисни планове на управляващите. Имаше три. Единият предизборен, който изобщо не заслужава да бъде коментиран, защото е смешен. Другият е от 1 октомври 2009г. Да ви кажа ли някои неща, които пише тук? Не си заслужава, защото не са изпълнени. Това решение на МС не струва пукната пара. Имаше и втори, след като не изпълнихте първия план - символично от 1 април 2010г. Знаете ли какво пишеше там - връщане на всички задължения към бизнеса до средата на 2010г.; актуализиране на минималната работна заплата от 1 юли 2010г. Колко струва това решение? Нищо не струва това решение! Неадекватни са вашите хвалби! Защото обещавахте милиарди и милиарди и не се даде отговор на простичкия въпрос - къде са милиардите, които ви оставихме? Няколко милиарда от фискалния резерв са похарчени. За какво? Кой в България е станал по-заможен, освен приближените на управляващите?

Хората станаха по- бедни. Защото замразихте доходите и планирате да ги замразите до 2013г. В крайна сметка по този начин хората ще обедняват, защото инфлацията вече е двуцифрена, а на основни хранителни стоки понякога е десетки проценти. И на този фон половин година разигравате една цинична истерия, уж спор в правителството - да се вдига ли минималната работна заплата или не. Нали сте го написали в същите тези антикризисни мерки и планове. Трябваше да бъде от 1 юли 2010г. с подпис на министър-председателя. Сега щяло да бъде от 1 септември. Че това увеличение вече е изядено от инфлацията. За пенсиите - каза ви Пламен Орешарски - всеки ден промяна в позицията. В крайна сметка какво - с 6% нарастване на вдовишките пенсии единствено. Защо се случва това? Защото това е правителство, което допусна и очевидно покровителства огромната контрабанда в България, която източва държавни пари, която ограбва хората и после нямало пари за пенсии и за вдигане на заплати. Какво обещаваше министър Дянков - с 2 млрд.лв. ще увелича събираемостта, защото ще спрем да крадем в сравнение с „лошата"тройна коалиция. Събирате с 2 млрд.лв. по- малко. Прогнозата на НАП са още повече - става дума за милиарди левове източени от държавата. Кой ги получава? Преразпределят се в сивата икономика. И ще говорите за успехи в борбата с организираната престъпност! Смешна работа! Това са фактите. И след това прехвърляте тежестта от кризата върху обикновения човек, като не му увеличавате доходите, като режете неща, които бяхте записали в миналогодишния бюджет и т.н. Цинично е това поведение, искрено ви го казвам.

Резултатът от този вот ще покаже кой какъв е в това Народно събрание, кой подкрепя това правителство, неговата политика и носи отговорност за нея. Носи отговорност и тя няма да бъде забравена. И кой е опозиция. Недоразумение е и е неуместно обяснението на някои уж опозиционни групи, които не присъстват в залата и няма да гласуват - ние сме против правителството, но няма да гласуваме, защото БСП и ДПС внасят вота. Всички трябва да са наясно - който не е в зала и няма позиция, подкрепя правителството. Това е парламентарната практика и правила. И нека сините внесат своя вот на недоверие, ще им дадем подписи, защото нямат достатъчно.

Въпросът е действително това правителство да си ходи час по- скоро, защото е пагубно за страната.