Управлението на Бойко Борисов е най- антисоциалното от началото на прехода

Юни 16, 2011 Новини БСП 0 978

  Популизмът и лакомията на ГЕРБ изяждат бъдещето на страната       Едно на десет семейства е изпаднало в толкова тежка ситуация, че не вижда изход

 

Популизмът и лакомията на ГЕРБ изяждат бъдещето на страната

 

 

 

Едно на десет семейства е изпаднало в толкова тежка ситуация, че не вижда изход. Всяко трето семейство се лишава от основни храни. 22% от домакинствата живеят под прага на бедността. Безработицата продължава да расте и вече е 11,4%. Натрупаната инфлация е двуцифрена, което означава реално обедняване на хората с над 10%. Тези тревожни данни изнесе зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Найденов изтъкна, че България, която беше сред първите държави по икономически растеж, сега се е сринала  при последните.

„Управлението на Бойко Борисов е най- антисоциалното от началото на прехода", категоричен беше председателят на социалната парламентарна комисия Драгомир Стойнев. По думите му антикризисната политика на управляващите се свежда само до отнемане и орязване на социални права и до намаляване на заетостта. Депутатът изтъкна, че според Евростат, безработицата в България расте с най-бързи темпове в ЕС. Броят на дългосрочните безработни надвишава 260 000 души, а хората, които търсят работа, не могат да разчитат на помощта на държавата. Стойнев напомни, че на този фон правителството съкрати средствата за активни мерки за пазара на труда с над 120 млн.лв.

Депутатът напомни как управляващите цинично се подиграват с очакванията на хората за по- високи доходи, като социалният и финансовият министър разиграват срамен театър за пред хората. Стойнев с тревога отбеляза, че 63% от хората са затруднени да плащат битовите си сметки, 40% от домакинствата се лишават от лекарства, а средното ниво на бедност в България е пет пъти над средното за ЕС.

Драгомир Стойнев не пропусна да спомене и провалената пенсионната реформа на ГЕРБ. Той изтъкна, че десетки хиляди хора не могат да се пенсионират, а за стотици хиляди, които са в предпенсионна възраст, не могат да си намерят работа. Заедно с това пенсиите се обезценяват заради растящите цени. Депутатът отбеляза, че намалява и социалната сигурност на гражданите. За примери Стойнев посочи - отказа от актуализация на пенсиите, премахването на добавката за старост, вдовишките добавки и за дълготрайна безработица, промяната на режима за изплащане на болничните, обезщетенията за безработица, за бременност и раждане и отглеждане на дете. „Правителството не успя да удържи стабилността на пенсионната система", каза още Стойнев. Той напомни за национализацията на професионалните пенсионни фондове, която депутатът определи като безразсъдна саморазправа с принципите на обществено самоосигуряване.

„Мечтата ви за средноевропейски доходи се отдалечава", предупреди Пламен Орешарски. Той разкритикува правителството за противоречивите сигнали, които излъчва ежедневно. По тази причина според депутата има опасност не просто да не се привлекат нови инвестиции, но и да избягат инвеститорите, които са в страната. Орешарски беше категоричен, че мерките на правителството не са антикризисни, а прокризисни. Той попита управляващите кой пряк данък са намалили те,  така че страната ни да бъде с най- ниските данъци.

„С този популизъм и с тази лакомия изяждате собственото си бъдеще и бъдещето на България", обърна се Меглена Плугчиева към мнозинството. Тя изтъкна, че само за една година от 2008г. до 2009г. са договорени 25% от всички средства по еврофондовете, а за две години ГЕРБ са договорили едва 12%.