Христо Проданов, БСП: Внесли сме 12 законопроекта, които са свързани с доходите на хората

Истерията на „Продължаваме промяната“ буди съмнение, твърди социалистът

“Начинът, по който „Продължаваме промяната“ се държат е чисто изнудване – казвайки, че ако не изтеглим промените в ИК няма да се състави правителство. В миналото Народно събрание направихме абсолютно същото предложение, когато бяхме коалиционни партньори с ПП. Говорили сме го в предизборната кампания и сме го обещали на хората. Ние не отменяме машините. Просто даваме възможност за гласуване с хартия на онези, които се притесняват да гласуват с машини.” Това заяви заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Христо Проданов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той определи истеричното преписване на вина като основна работа на опонентите на левицата. Проданов подчерта, че по няколко причини не е съгласен с твърдението, че машините стават принтери. „Вече ролката, с която се разпечатват бюлетините от машините става ценна книга. Тоест със защити и серийни номера, така че да не могат да бъдат правени манипулации. Няма да има опция да бъде невалидна бюлетината, която е издадена от машина и надраскана по някакъв начин. Водим се от презумпцията, че човек е видял за кого гласува и дори някой от мисията да се опита да го задраска – това няма да направи бюлетината невалидна. Друго предложение насочено към борбата с невалидните бюлетини и против снимането – ще бъде премахната тъмната стаичка. Ще се гласува с параван, както е при машините, за да няма възможност някой да си снима бюлетината и да ходи да се отчита“, допълни социалистът.

„Като гледам истерията на ПП в парламента започвам да се съмнявам, че има нещо, защото те представят нещата като на живот и смърт, 3 часа срамна истерия във връзка с дебата за заглавието на ИК. Ние сме вкарали 12 законопроекта, които са свързани с доходите на хората. Предложихме промени в закона, така че наказанията за трафиканти да станат изключително сурови. Това беше отхвърлено от ПП. Ние сме против оръжия за Украйна и срещу закупуването на новите 8 F-16 на чертеж. Изказахме нашата позиция в пленарна зала, след което мнозинството гласува друго, но ние не се държахме така истерично“, обобщи народният представител от левицата приоритетите на левицата и истеричното поведение от страна на ПП.

„Ние от самото начало на това НС въпреки противоречията по отношение коалицията на войната и самолетите – ние не сме си позволили да нападаме по груб начин нашите бивши коалиционни партньори“, категоричен е Проданов. Той добави, че законите за оръжията и самолетите ПП са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС.

По думите му при социалистите имат категорична позиция, че няма да преговарят за правителство при връчването на първи мандат на ГЕРБ. „Вторият отива при ПП и сме казали, че ако бъдем поканени на преговори, а не изнудвани – тогава ще се отзовем. Няма кой да ни поставя ултиматуми и кой да ни извива ръцете“, добави той за бъдещите разговори за съставяне на кабинет.

„Преди два избора точно по инициатива на БСП беше създадена широка предизборна коалиция и бяха поканени над 30 партии в лявото пространство. Но резултатите не бяха учудващи. Песимист съм по отношение на това, че нещо може да се случи с хората, които сега организират това обединение. В един друг период от времето те самите са напускали БСП и е трябвало да помислят тогава, когато са напускали и са късали от партията“, каза в заключение Христо Проданов.