Правителството на Бойко Борисов се провали в антикризисната политика

Юни 16, 2011 Новини БСП 0 839

  Управляващите се уплашиха от вота на недоверие и го скриха от хората, спекулирайки с Деня на национален траур   Вотът на недоверие цели промяна на провалената антикризисна политика

 

Управляващите се уплашиха от вота на недоверие и го скриха от хората, спекулирайки с Деня на национален траур

 

Вотът на недоверие цели промяна на провалената антикризисна политика. Това не е по силите на правителството на Бойко Борисов. Само воля за промяна не стига, трябва и мисъл. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГКБ Петър Димитров, който представи мотивите на опозицията за искания вот на недоверие към правителството за провала в антикризисната политика и тежките последици за хората. Димитров изтъкна, че целта на искания вот е да се гласува недоверие на правителството и да се отиде към предсрочни избори. „Те са единственият изход от тежката социално икономическа криза, в която се намира страната ни", категоричен беше депутатът. Той призова мнозинството след 23 месеца управление да приеме две истини. Първата е, че световната криза свърши и вече не могат повече да се оправдават с нея. „Кризата, която сега върлува е ваша лична заслуга и отговорност", заяви Димитров. Той изтъкна, че втората истина е, че от две години  тройна коалиция в България няма и ГЕРБ отговаря за настоящето и бъдещето на България. „Две години България върви назад и надолу. Българите сме по- малко, по- стари, по- болни, по- безработни, по- бедни, по- необразовани, по- изостанали", изтъкна Петър Димитров.

„Преди две години искахте да сте премиер на тази България. Ако не ви е харесвала, да не сте се хващали", обърна се Димитров към премиера Борисов. Премиерът по традиция и този път прояви неуважение към Народното събрание и не дойде в парламента. Въпреки това Петър Димитров напомни за щедрите му обещания за ускорен икономически растеж,  европейско развитие, средноевропейски доходи, купища европейски пари. „Ние ви повярвахме, а вие ни излъгахте", обърна се Димитров към премиера Борисов. Депутатът отбеляза, че правителството на ГЕРБ показва тотална неспособност за справяне с кризата. Тежката социална цена за този провал се плаща от българките граждани - висока безработица, трайно обедняване,  инфлация, влошено качество на живот. „Безсилие и некомпетентност" са думите, с които Димитров характеризира правителството на Бойко Борисов. Според депутата тревога будят и сигналите за връзки на управляващите с контрабандата и организираната престъпност. „Премиерът трябва да поеме лична отговорност за всичко, което се случва в България", заяви Петър Димитров. Той беше категоричен, че правителството не реализира никаква антикризисна политика и задълбочава ефектите на кризата. Депутатът изтъкана, че има срив в производството, спад във вътрешното потребление, недостиг на приходи в бюджета, обедняване на българите, ръст на безработицата, провал в усвояването на фондовете. „Правителството на ГЕРБ срина конкурентоспособността на страната", категоричен беше депутатът от левицата. Той изтъкна, че настоящото правителство замрази доходите на хората, увеличи безработицата с нови 170 000 души и намали заетостта с 372 000 души. „Гражданите обедняват, а правителството продължава да отнема традиционни социални права", възмути се Петър Димитров. Той се спря на конкретни примери -  увеличи се стажът и възрастта за пенсиониране, отмени се актуализацията на пенсиите по швейцарското правило, отмени се обезщетяването за трайна безработица, отмени се увеличението на вдовишките добавки и добавките за старост, замразиха се помощите за деца, отне се правото на хората с увреждания за безплатно пътуване.

В началото на парламентарното заседание депутатите от левицата за пореден път призоваха мнозинството да подкрепи предложението за отлагане на дебатите по вота заради Деня на национален траур. „Ние не се опитваме да обвържем вота с националния Ден на траур. Вие го правите", възмути се зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. „Знаем, че правителството се провали. Това го знаят и мнозинството български граждани", каза още депутатът, след като управляващите решиха да скрият дискусията по вота и тя да не се предава пряко по медиите. Секретарят на ПГКБ Мая Манолова също изрази възмущението си от недостойното поведение на управляващите: „Мнозинството го е страх и е готово да се скрие и да спекулира с мъката на хората". „Отговорността е изцяло ваша. Вие не се съобразихте с Деня на траур и насрочихте дебата днес", обърна се Манолова към председателя на парламента Цецка Цачева.