Иван Иванов: БСП предлага увеличени наказания за каналджийство

Трябва да се даде възможност на българските граждани да избират как да упражнят своя вот

„Надявам се на диалог между политическите сили, да се стигне до работещ вариант, който да бъде имплантиран в Изборния кодекс. Предстои председателски съвет  дали ще се създаде комисия, която да разгледа промените в ИК, кога и как ще заработи тя.“ Така народният представител от “БСП за България“ Иван Иванов коментира темата за промените в Изборния кодекс.

В ефира на NovaNews социалистът представи каква е концепцията на левицата за въвеждане на смесено гласуване: „Трябва да се даде възможност на българските граждани по отношение на това как да упражнят своя вот. Не повдигаме въпроса за хартиената бюлетина за първи път, той стои на дневен ред от предишния парламент. Според специалисти, наличието само на машини е създало проблем, затова трябва да дадем избор. Очевидно е, че има хора, които се затрудняват и това е една от причините за ниската избирателна активност“, смята депутатът от левицата.

За БСП е смущаващ ултимативният тон, с който подхождат доскорошните им партньори и начинът, по който искат да нарушат комуникацията. „От наша страна не сме дали никакви сигнали, че искаме да нарушим диалога с тях, това е едностранна заявка. На този етап не сме готови да се откажем от нашите предложения, всичко е въпрос на разговори, но не с ултимативен тон“, посочи Иванов.

От левицата смятат за крайно нецелесъобразно третият мандат да бъде връчен чак след Нова година. „Това действа демотивиращо по отношение на политическите партии и тяхната работа за съставяне на кабинет. Протакването на връчването на мандатите до голяма степен възпрепятства и преговорния процес“, обясни той и допълни, че решение на президента на кого ще го даде.

Като член на вътрешната комисия в парламента Иван Иванов заяви: „Обстановката по отношение на българската граница и увеличеният мигрантски поток очевидно е изключително актуална тема и сериозен проблем към днешна дата. За съжаление имаме още един пострадал полицай. За утре има свикано заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, на което е предвидено изслушване на вътрешния министър“, посочи той.

По думите му ПГ на “БСП за България“ са направила своите предложения за промени в Наказателния кодекс, като драстично се увеличават наказанията за каналджийство. „Направихме своя призив да се гледат час по-скоро на правна комисия - да има само ефективни присъди, да има конфискация на имуществото на каналджиите, за да нямаме повече такива случаи“, обясни той и посочи, че проблем има и в функциониране на МВР, а именно честите кадрови промени.

По темата с “Лукойл“ Иван Иванов заяви: „Това, че ще се плащат данъци в България, е добър знак. През годините управлението на ГЕРБ не пожела да направи подобна крачка. В момента решението е в ръцете на служебния кабинет, надявам се да доведат докрай подобен развой на събитията, за да има приходи българската хазна. Най-доброто за българските граждани е данъците на тази компания да се плащат в България“, смята социалистът.

Иван Иванов коментира и казуса с дерогацията на руския петрол: „Споразумението беше България да получи тази дерогация, за да може тук да се преработва руски петрол и да нямаме допълнително утежняване на цените на пазара на горива в страната. Получихме го. В последствие ЕК направиха отклонение, с което уведоми България, че не е редно да се изнасят тези преработени петролни продукти. На последното заседание на Министерски съвет, на което представителите на БСП не присъстваха именно поради внасянето на спорни точки, е било решено, че няма да се изнасят петролни продукти за България“, заяви депутатът от левицата.