Проф. Румен Гечев: Бюджетът за 2023 г. е основен приоритет за БСП

22.11.2022 г.

„Притеснени сме от политическото развитие и отношението между партиите. Още от началото заявихме, че основен приоритет е бюджет за 2023-та година. Това е свързано с редовно правителство или внасяне на проектобюджет от сегашното. Но колегите от служебното правителство отказват, макар да бяха заявили, че имат 3 варианта. Това ни поставя в много тежка ситуация, тъй като единственото, което можем да направим, е при обсъждането на предложеното от тях удължаване на бюджета за 22-ра година, да опитаме да направим промени. И точно за това ще настояваме, за да се върнем към приоритетите на българското общество. Да се гарантират промени, които биха съответствали на новите ценови равнища и покупателната способност.“ Това заяви народният представител от БСП и член на НС на партията проф. Румен Гечев по радио „Фокус“.

„Пари трябва да бъдат осигурени, ние сме показали конкретните източници. Увеличението на минималната работна заплата е наша последователна политика. Следваме политиките на минимална заплата, която изключва работещите бедни. Искаме тя да се повиши до 850 лева. Разговарял съм с колегите от работодателските организации и винаги ги питам защо, след като минималната заплата в България е най-ниска и те плащат най-ниските данъци в ЕС – да ми отговорят защо имат най-ниска конкурентоспособност. Тяхното твърдение, че при увеличаване на минималната заплата те няма да бъдат конкурентноспособни – противоречи на реалностите“, обясни той за приоритетите на социалистическата партия по отношение на Бюджет 2023.

По думите му страните с най-висока конкурентоспособност имат най-високи минимални и средни работни заплати. „Минималната заплата касае по-малко бюджета, в смисъл, че се използва като критерий за определени социални плащания като майчинските, които също искаме да бъдат повишени. Демографският проблем в България е убийствен и той трябва да бъде решен чрез стимули за работещите млади семейства. От разговорите с колегите в парламента смятам, че има голяма вероятност нашето предложение за мин. заплата да бъде подкрепено. Ние сме внесли множество проектозакони. Бюджетът беше първото, за което настоявахме. Изборният кодекс в това състояние показва дефекти. Когато подкрепихме въвеждането на машините – ние категорично и тогава бяхме за смесеното гласуване. Това, което предлагаме съвпада с практиката в ЕС“, каза още Румен Гечев.

Той подчерта, че БСП е работила добре в икономическата област с бившите си партньори от четворната коалиция и това се е посрещнало положително от хората. „Стъпките, които предприехме, дадоха добър резултат и защитиха българите. Но ние имаме големи разминавания във външната политика, която защитаваха нашите колеги. Разграничаваме се от тяхната антируска политика, която е с антибългарски резултати. Споделяме мнението на хората, че трябва да стоим неутрално, защото това е една война, от която всички губят“, посочи социалистът.

В заключение той заяви, че левицата няма да прави правителство с ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС. „Съставянето на кабинет най-вероятно ще стане с трети мандат. БСП ще направи всичко възможно, ако има вариант и се приеме програма, която съответства на интереса на България, с който съвпада и нашата програма. Посланието и от срещите в страната е, че хората искат да има правителство. Президентът решава на кой да даде трети мандат и ние не се бъркаме в неговите правомощия. Настояваме и президентската институция да не се бърка в нашите дела. Ако ни бъде връчен мандат ще направим опит за сформиране на правителство. Но малко се усложнява политическата обстановка след изострения тон на президентската институция и то към партиите, които го избраха първия мандат“, каза в заключение проф. Румен Гечев.