ПГКБ поиска отлагане на дебата по вота на недоверие заради обявения утре Ден на национален траур

ПГКБ поиска дебатът по вота на недоверие, насрочен за утре, да бъде отложен заради обявения Ден на национален траур

ПГКБ поиска дебатът по вота на недоверие, насрочен за утре, да бъде отложен заради обявения Ден на национален траур. Предложението на левицата обяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов, след като идеята не срещна разбиране от председателя на парламента Цецка Цачева. При Цачева се проведоха консултации по темата, на които присъстваха представители на всички парламентарни групи. След като управляващите не поискаха да вникнат в аргументите на вносителите на вота на недоверие, за да разсее спекулациите, Ангел Найденов направи и формално процедурно предложение от трибуната на Народното събрание.

„Денят на национален траур винаги предполага много повече смирение, уважение към паметта на загиналите. Предполага преклонение и почит", изтъкна зам.-председателят на ПГКБ. Според Найденов се изисква разбиране за съпричастност към скръбта и болката на роднините и близките на загиналите. „От друга страна дебатът в Народното събрание по толкова важна тема, каквато е темата на вота на недоверие, предполага повече емоции, изостряне на страстите. Предполага тип противопоставяне, което не е най- подходящото за Деня на национален траур", отбеляза Найденов. Думите му обаче не бяха чути от мнозинството в парламента и предложението за отлагане на разискванията беше отхвърлено.

За първи път през последните години се обявява ден на национален траур часове след трагедията. В случая взетото решение от Министерския съвет странно съвпада с насрочените разисквания по вота на недоверие. Затова и депутатът Антон Кутев коментира, че премиерът си решава политически проблем, спекулирайки със скръбта на хората.