Иван Иванов, БСП: Бюджетът и социалните плащания са наш основен приоритет

20.11.2022 г.

„Ние отдавна казваме, че трябва да се намери прагматизъм и да не се говори със заклинания. Не е ясно защо трябваше да се свали последното редовно правителство при положение, че това доведе до разделителни линии. Това, което се случва с хартиената бюлетина е един шанс да се даде възможност на българските граждани да упражнят правото си на вот. Защото са доста големи съмненията за честността на вота само с машини.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов в ефира на Нова.

Връщането на възможността за гласуване и с хартиена бюлетина той определи като възможност за повишаване на избирателната активност и шанс за онези, които се страхуват да упражнят своето право на вот с машина. „Надявам се да има конструктивен диалог и вярвам, че ще се намерят всички гаранции изборния процес да не бъде опорочен“, допълни Иванов и подчерта, че темата за хартиената бюлетина изкуствено се налага в обществото.

„Според нас приоритет са бюджета, социалните плащания, високите сметки за тока. Ние сме внесли редица законопроекти в социалната сфера, които още не са стигнали до разглеждане в зала, защото имаме едно мнозинство от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, които свалиха предишното управление. Трябва да обърнем внимание на социалните плащания, които да гарантират стабилност“, обобщи народният представител от левицата за приоритетите на БСП.

Иванов изрази надежда, че ПП и ДБ ще смекчат тона, защото по думите му с това си поведение те намалят шанса за бъдещо управление. „БСП не е партия, която лесно къса отношенията, но като се поставя въпроса тропайки по масата – се създава напрежение. Призовавам ги да намерят по-добър подход“, категоричен е социалистът.

„От консултациите при президента не стана ясно дали 3-ти мандат ще дойде при нас. Последният път, когато ни беше връчен мандат ние опитахме всичко възможно за съставяне на кабинет, направихме и необходимите консултации. Но отново имаше нежелание и политическите сили искаха да отидем на нови избори. Притеснява ме поведението на ПП, което ни тласка към нови избори. Очевидно е, че кабинет с първи мандат няма как да се случи и виждаме, че всички сякаш са вперили поглед в третия мандат“, каза в заключение Иван Иванов.