Нинова за ДБ и ПП: Изведнъж изчезна параванът им на проевропейски и социални партии, останаха им само машините и флашките

БСП можем да разговаряме, но ултиматуми не приемаме

Щом може 6 млрд. лв. за самолети, може и 5 млрд. лв. за доходи на хората

"Президентът ни посрещна агресивно, за разлика от приятелските разговори с ГЕРБ и ДПС. На репликата "три пъти ви давам мандат и три пъти не се справяте" замълчах, за да не го злепоставям пред всички камери. Досега ни е давал два пъти мандат, а не три. Това беше дребнаво и заядливо. Но Консултациите в Президентството се показаха две сериозни политически различия между БСП и президента Радев.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването “Офанзива” по Nova News.

“Едното е закупуването на новите 8 самолети F-16. Това е първото нещо, което служебният кабинет внесе в парламента. Социалистите имаме категорична позиция по този въпрос - в кризата, в бедността, в очакващата ни зима, смятаме, че не трябва сега да се харчат тези пари. Както и заявките за 10 нови самолети “Грипен”. Скоро дори чух служебният министър на отбраната да казва, че в една набирателна сметка са събрани вече 110 млн., до края на годината - 170 млн. плащане за самолетите. За нас тези пари трябва да се дадат за социална подкрепа на хората. Знаете ли, че точно 170 млн. лв. струват безплатните учебници и безплатните лекарства за деца?”, коментира тя. 

Вторият сблъсък, по нейните думи, е за бюджета. “Ние искаме служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 г., президентът не иска. Това какво означава - че замразява всички доходи на равнището, на което са сега”, отбеляза Нинова.

Тя уточни, че бюджетът за 2022 г. е бил добър и е помогнал на хората да преминат леко през зимните месеци, но вече не е актуален, защото увеличенията на доходите са изядени от инфлацията. 

Лидерът на БСП посочи предложенията, които левицата е внесла в парламента под формата на социален пакет: “Таван на цените на ток, парно, газ и вода. Таванът на цената на тока ще се отрази на редица цени, както е в много европейски държави. Закон анти-спекула и подкрепа за малкия и средния бизнес, производителите и семействата чрез финансиране от бюджета. Социалният пакет, който предлагаме, обхваща няколко важни групи от българското общество. За работници и работещи бедни - минималната заплата да стане 850 лв. За деца, млади хора и млади семейства - безплатни учебници и лекарства за деца, майчинството през втората година да следва минималната работна заплата. Младите до 26 г. да бъдат освободени от данък върху заплатите.Въвеждане на понятие “енергийна бедност”, но не както служебният кабинет го е замислил - от 1 януари 2024 г. - това е абсурд, а от 1 януари 2023 г. И на енергийно бедните да се помага. Преизчисляване на пенсиите - предложили сме 2 варианта. Всичко това струва, при единия вариант на преизчисление на пенсиите - 3 млрд. лв., при другия - 5 млрд. лв."

Нинова коментира и защо парламентарна група на “БСП за България” е внесла предложение за смесено гласуване: “За да дадем възможност на 47% от българските граждани, както показа едно социологическо проучване, да упражнят правото си на глас чрез хартия. Обществото ни е разделено - 48% искат да гласуват с машини, 47% - с хартия. Най-добрият и най-демократичният вариант е да дадеш право на избор.”

Тя уточни, че внушенията, че се махат машините и се връща хартията не отговарят на истината. “Освен това, БСП, когато сме предлагали машините, винаги сме предлагали смесено гласуване, никога 100% машинно. В това сме последователни”, добави Нинова.

Според нея е изненадващо е, че демократичните, европейските партии, за каквито се определят “Демократична България” и “Продължаваме промяната”, искат да ограничат конституционно право на избор. Парад на диктатурата.

“Няма да изтеглим предложението си за смесено гласуване. Между първо и второ четене в зала могат да бъдат направени поправки. Диалогът, дебатите, гласуването трябва да станат в зала”, категорична е Корнелия Нинова. 

“Вижте отново парадокса - европейските уж модерни партии искат отново да нарушим законите на страната. Този законопроект вече не може да бъде изтеглен щом е минал на второ четене в комисия - така пише в Конституцията и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание”, допълни тя по темата. 

“Подкрепихме връщането на прага за регистрация на секции в чужбина от 40 на 100 с аргумента, че не е логично изискванията за секция в страната и в чужбина да са различни. Второ, не може да има контрол, прозрачност и честност на избора, когато в един блок някъде, на края на света, 40 души се събират и си правят секция и няма представител на държавата и контрол. В чужбина можеш да отидеш в деня на избори и да се допишеш отдолу в списъка да гласуваш, в България не може. Защо да разделяме българските граждани на две - едните да имат повече права от другите? Ние искаме равнопоставеност”, каза още Нинова за внесените промени в Изборния кодекс.

По отношение на видеонаблюдението тя обясни, че ще тече в реално време, всеки ще може да го наблюдава, както и в социалните мрежи, и да го записва. Според нея това е една добра стъпка за справянето с манипулации и машинации. Другата такава стъпка, по нейните думи, е премахването на тъмните стаички, където се правят злоупотреби. Нинова успокои, че те ще бъдат заменени с параван, подобен на този за машините, който ще запази тайната на вота, но няма да може да се внасят и изнасят бюлетини, да се мери, да се снима и всякакви други подобни схеми.

“Европейските” партии “Демократична България” и “Продължаваме промяната”, в изключително критичен за България момент, не подкрепиха влизането на страната ни в Шенген. Ние взехме решението, но не с пълно единодушие на българския парламент. И вижте какво се случва с бъдещето на България в Шенген. “Социалната” партия “Продължаваме промяната”, която постоянно се кичеше с успехите в социалната политика на правителството и си внесе 16 социални точки, дума не казва за социална политика. В Комисията по труда и социална политика техните хора предложиха да не се гласува закона на социалната помощ на деца - 300 лв., за да тръгнеш на училище. Много бързо параванът, с който стояха отпред - проевропейски, социални, загрижени за хората - изведнъж изчезна и им останаха само машини и флашки, което започна да буди съмнение”, коментира още тя по отношение на поведението на двете политически сили.

Корнелия Нинова каза и за шансовете за съставяне на редовно правителство: “Очевидно е, че правителство с първия мандат няма да има - ГЕРБ не получава подкрепа, включително и от нас. Вторият мандат на “Продължаваме промяната” от противоречивите им сигнали вече започва да губи смисъл и ориентация. Какво чухме - правителство на малцинството с втория мандат и ще търсят подкрепа от ГЕРБ, които до вчера наричаха мафия, съдят се, постоянно са в конфликти. Как ви звучи това - правителство на малцинството на ПП и ДБ с подкрепата на ГЕРБ, където ще разчитат на тях да им подкрепят законите и да могат да ги свалят от власт по всяко едно време. Неразумно. Объркани мисли на объркани хора.” 

Според нея, след ултиматумът на ПП към БСП, разговори между двете формации няма да има. “БСП не е партия, която работи под ултиматуми и заплахи”, подчерта Нинова.

“Ако получим третия мандат, ще се опитаме да съставим правителство. Не са водени разговори за това, не е ставало дума на консултациите дали президентът ще го даде на нас. Ние сме казали - няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ и третия мандат на ДПС или “Възраждане”. Оттам нататък ще изчакаме президентът  да прецени на кого ще го даде и тогава ще разговаряме по този въпрос”, каза още лидерът на БСП за третия мандат.

“Чувам на различни места: “БСП са виновни за скъпите дърва. Корнелия Нинова ви обеща евтини дърва, ходете сега при нея да търсите”. Какво се случи - в правителството, в което участвахме, приехме решение, че дървата ще се добиват от държавните горски стопанства, което ги прави доста по-евтини. И директно от държавните горски ще се доставя на хората, като ще си платят транспорта. Гарантирам, че това щеше да означава евтини дърва. Падна правителство и какво стана след като дойде служебният кабинет - върнаха отново фирмите посредници в горските. Ако горското добива дърва в момента на 90 лв. фирмите ги продават на 200 лв.”, обясни Корнелия Нинова за ситуацията с добива на дървесина.

Тя разказа и за друга схема: “Бях и в общини, където кметовете раздават на хората списъци с фирми, към които да се обърнат за дърва. В списъкът с фирмите са зет му, сестра му, леля му и т.н. Безумна корупция се вихри и смятам, че има спекула.”

Нинова посочи и изхода от ситуацията: “Пълен контрол и закон анти-спекула. Служебният министър на земеделието каза, че ще забрани износа на дърва. Отидете на границата с Гърция да видите дали е забранен износа. Спиране на износа, държавните предприятия да добиват, посредничеството и корупционните схеми да се изхвърлят от добива на дърва и ще видите каква ще е цената.”