Ирена Анастасова: Машините не са препятствие за купения вот

18.11.2022 г.

„Това решение узрява у нас още от 11 юли миналата година, когато за първи път се гласуваше изцяло на машини. Тогава видяхме, че голяма част от възрастните хора се страхуват. От 4 избора насам съм убедена, че машината отдавна вече не е препятствие пред купения вот. Ние искахме машини, за да преодолеем това явление. Но се убедих, че купените гласове в България се увеличават, вместо да намаляват.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител от левицата Ирена Анастасова в ефира на БНТ.

Тя изтъкна, че подобряване дейността на изборната администрация и гарантиране прозрачността на вота, част от което е видеонаблюдението биха допринесли в борбата с купените гласове. „Хората, които се притесняват, че бюлетината им може да стане невалидна, могат спокойно да гласуват на машина“, добави зам.-председателят на социалистическата партия.

„Не разбирам тази истерия да напуснат залата и да се примиряват с много по-важни за хората неща – това наистина е подозрително. Не разбирам защо са се вторачили в това и то при положение, че ние не отнемаме машинния вот. Ние сме убедени в правотата си“, коментира народният представител от левицата за поведението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Ние имаме категорично решение, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС“, каза в заключение Ирена Анастасова.