Иван Петков: Хакерските атака продължават, тоест няма ефект от действията на Министерството на електронното управление

Някъде еднолично се взимат решения за блокиране на 45-те хиляди IP адреса за тези атаки

 „Една от основните цели на Министерството на електронното управление е да има повече сигурност на работата на държавната администрация в дигиталното пространство, както и на всички дружества, които я обслужват.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Иван Петков по време на парламентарния контрол.

От парламентарната трибуна той припомни изявление от министерството по повод хакерските атаки от 15 октомври 2022 г., засегнали множество уебстраници на български институции. „Възниква въпросът колко ефективни защити притежаваме като държава“, посочи той и се обърна съм министъра на електронното управление: „На какво основание са блокирани 45-те хиляди IP адреса през февруари и провеждан ли е одит за ефективността на предприетите мерки, особено предвид факта, че отново сме свидетели на атаки от руски IP адреси?“, попита социалистът.

От отговора на министър Тодоров става ясно, че няма голям ефект от това, което прави националната сигурност. „Тук има 45 хиляди IP адреса, които са блокирани още от февруари и според мен има меко казано цензура, тъй като виждаме, че няма ефект. Миналата седмица беше блокиран и сайтът на Министерството на електронното управление. Тоест се вижда, че ефективността от действията са нулеви“, коментира депутатът от левицата.

Иван Петков зададе въпрос и относно Съвета по киберсигурност: „Заседавал ли е Съветът относно развитието на международната обстановка, анализирайки ситуацията и предвиждайки нови мерки срещу евентуални заплахи?“ 

От отговора на министър Тодоров става ясно, че освен заседанието от 5 май, до момента не е правено друго такова. „Тоест някъде еднолично се взимат решения за блокиране на IP адреси за тези атаки“, обобщи депутатът от БСП.