Христо Проданов: Даваме възможност за гласуване с хартия на онези, които се страхуват от машините

Коалицията на войната е между ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ – те решиха да изпратят оръжия за Украйна

“Няма драстично прекрояване на изборното законодателство. Ние имаме едно единствено предложение – да се даде възможност за гласуване с хартиена бюлетина на онези, които се страхуват да гласуват на машина. Всеки, който досега е гласувал с машина може да продължи да го прави. Това наше предложение е още от миналото Народно събрание. Тогава бяхме в управляваща коалиция с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – и сега не предлагаме нищо по-различно от това, което беше тогава. Получаваме информация, че въпреки положените усилия има много хора, които се притесняват от гласуването на машина.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БНТ.

По думите му истерията на ПП и ДБ от последните 2 дни буди съмнение за истинност на думите на онези, които твърдят, че машините и софтуера са манипулирани. „Изборният кодекс не е политика, а норма, която определя правилата на гласуване. В този смисъл не може да има политическа коалиция. Такава обаче е коалицията на войната, в която вкупом ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ решиха за оръжията за Украйна и за купуването на самолетите“, допълни социалистът.

„В миналото Народно събрание „Демократична България“ отмениха таван на секциите в чужбина и по-специално в Турция. Тогава бяха ли в коалиция с ГЕРБ и ДПС, след като гласуваха заедно? Район „Чужбина“ е предложение на ГЕРБ – ако искат да си го оттеглят. Но това по никакъв начин не променя правилата, че може да гласуват хората там. Проблемът тук е, че по статистика в чужбина живеят над 2 млн. българи, което означава, че там трябва да има 45 мандата. Против този модел съм“, каза в заключение Христо Проданов.