Иван Ченчев: 47% искат хартия, 48% машини. Ние даваме право на избор на всеки

18.11.2022 г.

“БСП още 2014 г. внесе в НС свой проект и той беше именно за смесено гласуване - машини и хартия.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Euronews.

Той припомни, че от левицата през 2021 са подкрепили машините, но допълни, че когато откриеш нещо притеснително, трябва да се търсят решения за него. „Разбира се, че в хартията има човешки фактор, но и в машините също има. Тази истерия, което се създаде ни кара още повече да се съмняваме в това. Защото не е проблемът в хартията, а броенето и там вече има различни предложения, които да засилят контрола - видеонаблюдение, премахване на тъмната стаичка, наличието на параван в продължението“, посочи той.

„Не мога да разбера що за псевдодемократ трябва да си, ако искаш да ограничаваш права на български граждани“, заяви Иван Ченчев и продължи: „Ние даваме право да изберат – дали искат на хартия или на машина. Още повече, че Европа е отрекла този модел, в Германия Конституционен съд казва, че няма доверие на машини. Сега забелязахме и несъвършенството на машините – дневникът е подправен на три машини в три различни области. Значи някой се опитва да пробива машините. Това е човешкият фактор – ключове, софтуер, код“, обясни социалистът и допълни, че според специалисти е възможно да се бърка в софтуера.

„Въпросът е как да гарантираме честен вот и правото на всеки български гражданин да гласува. Елементарно е – смесено. Числата сочат, че 47% искат машини, а 48% искат хартия“, каза още Ченчев и допълни, че ЦИК все още не са предали информация за отрязъците, за да се видят фактите.

БСП не се притеснява от вота от чужбина и подкрепя това, че се мисли в посока усъвършенстване на системата. „Ние имаме информация, че се е гласувало и в квартално магазинче, с 40 заявления сериозно ли е да отваряме секция?“, попита той и уточни, че към момента е неограничен броят на секциите в чужбина, но не може да се гласува на всеки, който събере 40 заявления.

„Ние доказахме, че можем да бъдем диалогични“, категоричен е депутатът от левицата и продължи: „Доказахме, че когато преговаряме за мандат, който ни е връчен като трети, до толкова бяхме диалогични, че събрахме двете политически сили, които вече не си говореха – ИТН и ПП. Така че диалогът ние го даваме, когато трябва да има разум, когато трябва да преведем България през зимата“, каза още той.

“От левицата имаме една задача - да осигурим честен вот, висока избирателна активност и правото на всеки български гражданин да упражни правото си на глас така, както иска.”, поясни Ченчев.

Според социалиста, когато вторият мандат бъде връчен на ПП, те ще преценят с кого да разговарят. „Ние се готвим, ако дойде при нас мандат или при субект, различен от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, да подходим отговорно, да говорим и да се състави правителство. Защото с така предложеното ни удължаване на бюджета се видя, че има толкова много предизвикателства, инфлацията е достигнала до такива размери, че предложеното удължение не е адекватно спрямо нуждите на страната“, заключи Иван Ченчев.