Ирена Анастасова, БСП: Машините не са пречка за купения вот

Със смесеното гласуване искаме повече хора да излязат да гласуват и да намалим тежестта на купения вот

"И до този момент не получихме отговор на въпроса защо кодовете за машините за гласуване са в ръцете на една частна фирма. Ние винаги сме искали те да са в ръцете на държавата." Това заяви заместник-председателят на БСП и секретар на парламентарната група на левицата Ирена Анастасова в предаването "Твоят ден" по Nova News.

"Общественият съвет към ЦИК не доказа с нищо, че е коректив за каквото и да било", коментира тя закриването му на първо четене в правна комисия.

Относно предложението за създаване на преброителни центрове, Анастасова изтъкна мнението на експерти, че идеята е добра, но на този етап трудно би се реализирала организационно по най-добрия начин. 

"Използването на машината е за гражданите, които се притесняват, че по някакъв начин, волно или неволно, при преброяването тяхната бюлетина от действителна може да се превърне в недействителна. Това няма как да се случи през машинния вот", каза тя промените в Изборния кодекс относно машинния вот.

Депутатът припомни, че БСП е водила най-голямата битка за гласуването с машина, като идеята на левицата е била да се осуети купения вот. "В 12 МИР Монтана купеният вот е най-вече малцинствен вот. С всеки изминали избори той се увеличава в заплашващи легитимността на изборите размери. Машините не са пречка за купения вот", посочи Ирена Анастасова.

"Това, което приемаме със смесеното гласуване е да стимулираме повече хора да излязат да гласуват, така че купеният вот като тежест да избледнее. Не е тайна, че много възрастни избиратели се притесняват от машините", каза още тя по темата.

"Ако искаме да ограничим някои случки в Турция, то ние трябва да върнем старото положение да се гласува само в консулствата и посолствата", смята Анастасова.