Борислав Гуцанов: От 200 минали общински съвети на БСП само 6 искат изтегляне на Конгреса

17.11.2022 г.

"Темпото на консултациите представлява проблем за съставянето на редовен кабинет." Това заяви народният представител от "БСП за България" и организационен секретар на БСП Борислав Гуцанов в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Очаква ни една нелека зима, така че редовен кабинет е ключово важен за презимуването на страната ни, а и стратегически за развитието на България", добави той.

"Необходимо е да се направи така, че хората да са спокойни, че ще могат да си платят сметките за ток. Слава богу, БСП направихме предложение, което се прие от Народното събрание и това ще облекчи хората през зимата, но това не е достатъчно. Енергийната бедност трябва да бъде определена като понятие, за да има още една солидарност към обществото. Това са все неща от социалния пакет на БСП. Една част от него изпълнихме в редовния кабинет, но другата част също е от изключителна важност на фона на това, което се задава", каза още Гуцанов.

Според него е изключително важно да има нов бюджет, а не старият да бъде продължен, както е искал служебният кабинет. "Но виждаме, че има раздвижване по тази тема и дано да се върнат към други техни анализи от края на август, когато казваха, че ще вкарат три варианта на бюджет, а накрая не вкараха нито един. В крайна сметка, животът на държавата зависи от този бюджет", коментира социалистът, според който няма да има наддаване в парламенти и партиите ще проявят мъдрост.

По неговите думи в първите седмици парламентът е работил като щаб на армията, като обясни: "Служебният кабинет входира едно-единствено решение и то беше за закупуването на новите 8 самолета F-16. Дадохме 2,2 млрд. за първите, БСП бяхме против. Самолетите трябваше вече да са тук, но още не са. Сега ние купуваме следващите за 2,5 мрлд. - по-скъпо от първите. Станахме за смях с тези хартиени самолети. Второто решение беше за оръжията за Украйна. Добре, това ли е най-важното?"

Относно съставянето на кабинет, Гуцанов категорично заяви, че БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, както и на ДПС, ако президентът връчи третия на тях.

По темата за смесеното гласуване, депутатът от левицата изтъкна, че този законопроект е още от предишното Народно събрание и тогава "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са били съгласни за вкарването му в парламента.

"Трябва да има хартиена бюлетина. Една от основните причини за спада на избирателната активност е, че част от хората искат да гласуват на хартия. В Европа има само три държави, които имат машинно гласуване. Франция и Германия са пробвали да въведат машинно гласуване, но техните служби са казали, че това е опасно за националната им сигурност", аргументира се Гуцанов.

"Националният съвет на БСП взехме решение, че Конгресът на партията ще е на 11-12 февруари и с много добър дневен ред. На първо място, искаме обновяване на програмата, което е изключително важно, защото трябва да сме в крак със съвремието. Второ, да има промени в Устава с организационното състояние. Нашият председател се избира от всеки един член на партията, а не от Конгреса", коментира още Борислав Гуцанов. По неговите думи смяната на председателя на партията не е на дневен ред, тъй като той се избира пряко от членовете, а не от Конгреса.

"Пускане на някакви декларации в публичното пространство за изтегляне на Конгреса са несериозни, при положение че от 265 организации, вече повече  200 са минали и има само 5 или 6 с такова виждане", добави в заключение той.