Филип Попов: Служебното правителство купува самолети за 2030 г., а не иска да увеличим доходите за 2023 г.

Ще предложим увеличение на минималната заплата и майчинските

„На консултациите в Президенството заявихме позицията си: според нас на практика няма задълбочени преговори за съставяне на кабинет и за да стартират те е необходимо връчването на първия мандат. За нас е важно този парламент да направи необходимото за приемането на бюджет. Затова и ние ще направим предложения между първо и второ четене, въпреки че служебното правителство не желае да внесе бюджет за следващата година. Ще направим предложение за увеличаване на минималната работна заплата, на майчинските, както и за подпомагане на енергийно бедните.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Филип Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му от служебното правителство казват, че нямало как да правят дългосрочна политика, а в същото време по отношение на самолетите са ангажирали България до 2030-та година. „Значи това може, но когато се касае за бъдещето на домакинствата, тогава не може. Ние поканихме всички парламентарно представени партии, за да говорим за бюджета. Всеки да каже какво предлага и да намерим пресечните точки, за да бъдат защитени интересите на хората“, добави представителят на левицата.

„През 2020 година в Народното събрание нямаше нито „Продължаваме промяната“, нито „Възраждане“. Тогава парламентарната група на БСП внесохме решение, с което Министерският съвет се задължава да предприеме всички необходими действия, така че да не се спрат мощностите на топлоцентралите и да не се ограничават техните капацитети и мощности. Това е решение на парламента и то е в сила“, категоричен е Попов.

Той посочи, че е решение на президента на кого да връчи трети мандат. „БСП винаги сме показвали отговорност, мъдрост и държавническо поведение. Преговаряли сме с всички партии, с които имаме допирни точки. Веднъж задържахме мандат, но това бе в интерес на българските граждани и с цел да бъде приет тогава бюджета“, каза социалистът.

Филип Попов бе категоричен, че БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. „По отношение на ПП, ако бъдем поканени за преговори – ще отидем. В предишното НС ние ги предупредихме, че ще внесем предложение за изменение на Изборния кодекс. Те казаха, че не са съгласни, но нямат против да го направим. Предложението на Петков само възрастните хора да гласуват с хартиена бюлетина е дискриминационно. Нима в машинното гласуване има доверие? То се последните два избора – исторически ниска избирателна активност. Това води до делигитимация на органите, които са избрани с тази ниска активност. Голяма част от хората действително ги е страх да гласуват с машина“, коментира още той.