Нинова към президента: Вместо за нови самолети парите да отидат за увеличаване на доходите

Nov 16, 2022 Новини БСП 0 421

Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. Ако ПП ни поканят на разговори по втория, ще се отзовем

„За нас има три важни задачи в този парламент. Първо, приемане на бюджет, който да има социална насоченост и да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката – стабилност. Второ, приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. И трето, надяваме се, успешни разговори за съставяне на редовно правителство и работа на парламента по-нататък.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултации при президента Румен Радев.

Според нея времето, дадено от държавния глава за преговори, засега е загубено от парламентарно представените партии.

„Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство. Затова за нас през този период е изключително важно, докато се водят разговорите, да се приеме бюджетът, като ние държим на социалния пакет, който представлява увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., приемане на понятие „енергийна бедност” и подкрепа за енергийно бедните семейства, въвеждане на таван на цените на енергоносителите, за да помогнем и на икономиката, и на домакинствата, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и особено един силен социален пакет – младежка политика и политика за децата. Това е продължение на нашата политика от предишния кабинет”, каза още Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че тъй като изглежда, че служебният  няма да внесе закон за бюджет за 2023 г., левицата възнамерява тези предложения да направи между първо и второ четене на внесения закон за удължаване на сегашния бюджет.

„Това е възможна процедура, колкото и да се оспорва от някои колеги, защото вече сме го правили, и в тази връзка съвсем отговорно поканихме всички парламентарни групи на разговор да постигнем съгласие по тези параметри на бюджет,  така че да гарантираме на икономиката стабилност и на хората спокойствие през зимата”, добави Корнелия Нинова.

По повод на втория приоритет, Плана за възстановяване и устойчивост и необходимите към него закони, Нинова смята, че в парламента има пълна готовност и висока степен на съгласие между партиите.

„И трето, що се отнася до преговорите за правителство, изразих нашите впечатления, че сериозни разговори все още не се водят. Нещо повече, първата политическа сила демонстрира една непоследователност в посланията – за кабинет на малцинството, подкрепа на втория без участие, или пък експертен кабинет с третия мандат и т.н. Виждате, че това време, вместо да се използва за разговори между първата и втората сила, доведе до още по-голямо напрежение между тях, до взаимни обвинения в корупция, съдебни дела и т.н.”, коментира тя.

Според нея реални разговори за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат и колкото по-бързо се случи това, толкова по-реална е възможността да започнат реалните стъпки за съставяне на кабинет.

„Първият мандат на ГЕРБ няма да подкрепим”, категорична бе Корнелия Нинова, припомняйки последователната позиция на партията и борбата на левицата с модела на бившите управляващи.

По нейните думи, ако „Продължаваме промяната” поканят БСП на разговори по втория мандат, социалистите ще се отзоват. „Ние с тях постигнахме добри неща в правителството. Удовлетворени сме от социалната политика, която това правителство реализира, и тъй като това е нашето лице като партия, бихме искали да продължим в тази посока. Започнахме и първите стъпки за успешна борба с корупцията, уви, правителството падна и не можахме да я довършим. Така че с тях имаме допирни точки. Да, в последните дни имаме различия, но това е нормално”, коментира лидерът на левицата.

„До дни ще внесем нашето предложение за Закон за борба със спекулата. Има спекула в българската икономика и в българската търговия. Не само в дървата, а и в други стоки. Ние приехме държавните горски стопанства да добиват сами дърва и да ги продават на ниски цени. Вашият служебен кабинет върна фирмите посредници в горите”, посочи още Нинова, като припомни, че парламентарната група на БСП вече е внасяла такива предложения през 2020 г., които тогава не са били приети. „Но днес ситуацията е различна. Няколко европейски държави вече приеха мерки анти-спекула. Така че и за нас тази тема стои на вниманието ни”, добави тя.

Корнелия Нинова изрази категорична позиция пред президента, че сега не е момента за харчове за нови самолети: „Служебният кабинет внесе в парламента одобряване на новия инвестиционен проект за новите 8 F-16. Вашият министър на отбраната обяви, че са поискани оферти от няколко държави за самолети „Грипен”. Предпочитаме тези пари да отидат за социална политика.”

„Вашият министър-председател каза, че не е работа на служебния кабинет да прави дългосрочни политики по доходите и затова попитахме как е възможно тогава да се прави дългосрочна политика по оръжията до 2030 г., а не може по доходите до 2023 г.”, допълни тя.

По нейните думи БСП винаги е подкрепяла превъоръжаването на Българската армия и е подчертавала необходимостта от това за българската национална сигурност и за българските военни. „Но кризата размести икономически и социални пластове, създаде несигурност, бедност и увеличаване на неравенства. За нас това не е въпрос на противопоставяне на политики, а въпрос на подреждане на приоритети”, каза още Корнелия Нинова.