Благодарение на БСП, функционирането на въглищните централи е гарантирано с решение на 44-ото Народно събрание

Това решение е още в сила, а всичко друго са спекулации, заяви Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна

„Годината е 2020-та. Нито „Промяната“ ги е имало, нито „Възраждане“ ги е имало. 2020 година, тук, в българския парламент, се взема решение, което до ден днешен не е отменено: Благодарение на народните представители от БСП Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно политиката на Министерството на енергетиката по отношение на бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание.

В декларация от името на парламентарна група той цитира решение, прието на 31 януари 2020 г., според което Народното събрание задължава Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяване на функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните централи.

Според приетия от 44-ото Народно събрание текст правителството трябва да осигури нормалното функциониране на „ТЕЦ Марица изток 2“ с цел гарантиране на енергийната сигурност на страната като елемент от националната сигурност. „Независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос“, подчертава Стойнев.

„Българските миньори, българските граждани, българските потребители трябва да бъдат спокойни, защото това решение е в сила. Това решение е взето в 44-ия парламент и никой досега не го е отменил. Това е истината, а вие продължавайте да спекулирате и да лъжете хората. Но ние от БСП сме казали едно: важното е хората да бъдат спокойни, миньорите да имат работа, да произвеждаме електричество на достъпни цени и винаги сме се водили от тази политика. Това решение е резултат от това“, каза още социалистът.