Иван Ченчев пред читалищните дейци в Севлиево: „Шапки долу!“ за силата да градиш модерно и живо читалище днес

Nov 15, 2022 Новини БСП 0 481

Председателят на Парламентарната комисия по култура изненада работещите в читалището с новината, че предците му са сред основателите на Севлиево – и до днес улица в града носи името на Ченчеви

„Шапки долу!“ за работата ви – това заяви пред читалищните дейци в Севлиево председателят на Парламентарната комисия по културата и медиите Иван Ченчев след като поиска среща с хората, показали, че в днешните трудни времена може да се гради и разширява читалищната дейност.

НЧ „Развитие-1870“ притежава съвременен киносалон с 49 места, зали за работа с деца в сферата на различни изкуства, активна дейност на над 500 самодейци. Модерната сграда обаче се оказва тясна за работата на читалището и неговото ръководство е готово с проект за облагородяване на пространството отпред и изграждането на втора сграда. Идеята чака, тъй като е необходимо разрешение от НИНКН - мястото попада в обхвата на архитектурен комплекс. Иван Ченчев застана зад каузата на Данаил Лалев и екипа му този казус да намери решение и да се направи стъклена постройка, в която да представят традиционни български занаяти  като дърворезба и грънчарство.

Председателят на Парламентарната комисия по културата и медиите Иван Ченчев изненада читалищните дейци, когато стана ясно, че предците му, които произхождат от рода на Асеневци, са сред основателите на Севлиево. И до днес улица в града носи името на едни от благодетелите на Севлиево – Велика и Георги Ченчеви. Семейството на Ченчеви, дарява след смъртта на Велика през 1923 г. всичкото си движимо и недвижимо имущество за изграждането на сиропиталище.

Иван Ченчев подкрепи инициативата на читалищното ръководство в Севлиево за по-широко представяне на фотографската изложба „Изоставените“. Фотосите показват изоставени и затворени училища и поставят немалко въпроси. Председателят на парламентарната комисия по култура и медии ще инициира нейното показване в Народното събрание.

„БСП е последователна в годините в това да има повече средства по стандартите за читалищата и духовните средища“, подчерта по време на разговора си в читалището в Севлиево Иван Ченчев. „Когато Стефан Данаилов беше министър на културата бяхме достигнали финансиране на сектора с близо процент от БВП. Ще продължим да настояваме за повече пари за читалищата, музеите, сценичните изкуства. Ще обсъдим и въпроса за категоризация на труда при библиотекарите. Нашата позиция е, че от страна на държавата трябва да има сериозна грижа към културните дейци. Културата, незаслужено и необяснимо, е един от най-ощетените и недофинансирани сектори у нас“, каза още Иван Ченчев.