Корнелия Нинова: В момента в държавата вървят три сценария

Служебното правителство казва, че не им е работа да правят дългосрочна политика по доходите за 2023 г., но внасят предложение за самолети за 2030-та година

„Това, което виждаме напоследък ми изглежда като политическа вакханалия. Президентът даде достатъчно време за консултации между партиите. Забави връчването на мандатите уж, за да се случат преговори за правителство. И в този период според мен текат 3 сценария. Първият е тази вакханалия и имитация на преговори. Вторият – обърнете внимание на решенията, които взе Народното събрание в тези мътни води. Третият и за нас най-важен – блокира бюджета и парите на хората за зимата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Тази неделя“ по БТВ.

Тя коментира в детайли 3-те сценария, които се случват в момента и подчерта, че разговорите между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са завършили трагикомично с обвинения и съдебни дела. „Първият – така наречените преговори между ГЕРБ и ПП. Някак всички изригнаха щастливо, че партиите си говорят. Да видим какво си говорят, а не че си говорят. Срещат се, говорят си и за какво? Едните съдят другите за газ и корупция. Другите съдят вторите за корупция. Взаимни обвинения. Борисов надмина себе си в стила си сутрин да казва ще правим с първи мандат малцинство, на обяд да казва, че ще подкрепи ПП с втория, а вечерта да казва експертно правителство с третия, на който председателите на комисии да са министри. Това е абсурд и загуба на ценно политическо време“, посочи лидерът на българските социалисти.

По думите й това безумие може да се канализира след връчването на мандат, когато започнат да текат 7-те дни. „Вижте в това време, в което уж президента даде за преговори какво се случи в парламента. Служебният кабинет прокара изключително важни решения. Много спорни, които едва ли биха минали, ако има редовен кабинет. Това са самолетите, инвестиционния проект за новите F-16, събирането на оферти за 10 „Грипени“, приемането ни в Еврозоната от 2024-та година и оръжията за Украйна. Без правителство, без мнозинство – ей така бързо тези решения бяха взети от така наречената коалиция на войната- „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДБ, „Български възход“ и ДПС“, каза още Нинова. Тя добави, че докато се имитират преговори служебното правителство внася спорни решения през коалицията на войната, докато в същото време се замразява най-важното, а именно: бюджет, пари, топло през зимата, подкрепа за бизнеса и домакинствата са блокирани в момента.

„Първите законопроекти, които внесохме са социалните. Изненадани сме от истерията около хартиената бюлетина – особено от колегите от ПП и ДБ. Ще припомня нещо, което сега не се коментира. Ние този законопроект го внесохме в предишния парламент, когато бяхме в коалиция и те тогава нямаха нищо против. Обсъждали сме вариантите на този законопроект и тогава Кирил Петков предложи да ограничим хартията – да се гласува от 60 години нагоре, защото възрастните хора били затруднени. Направиха противоконституционно предложение да сложим възрастова граница и тогава им казах, че не трябва да нарушават Конституцията“, коментира Корнелия Нинова за променливата позиция на ПП и ДБ по отношение въвеждането на възможност да се гласува и с хартиена бюлетина.

Председателят на БСП изтъкна, че социалистите са се борили за машинното гласуване, но в последствие са видели резултата от това по думите й грешно решение. „Спадане на активността и постоянно оплакване от политическите сили, че заради ниската активност институциите са нелегитимни, както и съмнения за манипулации в машините. Ние не предлагаме да се премахнат машините. Предлагаме на българските граждани свобода на избор. Ако колегите от ПП и ДБ са проевропейски настроени и модерни - би трябвало да подкрепят свободата на избор. Ние не казваме край на машините. Даваме свобода на всеки човек да избере как да гласува. Машините не са панацея за всичко“, допълни тя.

Относно бюджета за 2023 г. лидерът на БСП заяви: „Ако служебното правителство на президента Радев не внесе нов бюджет, между първо и второ четене ще настояваме за промени в това, което са внесли. А те са внесли удължаване на сегашния бюджет и за нас това е абсолютно неприемливо. Служебният кабинет изпадна в тежко противоречие. През август ни подготвиха три варианта на бюджет – песимистичен, оптимистичен, реалистичен. Един месец по-късно казват, че не е тяхна работа да правят бюджет. Сега казват, че не е тяхна работа да правят политика по доходите и да вдигат минималната заплата, а министърът на труда и социалната политика в края на август обяви, че внасят увеличение на минималната заплата от 710 на 770 лева. Какво се случи за този месец?

Служебният кабинет казва, че не е тяхна работа да правят дългосрочна политика за доходите и за хората за 2023 година, но им е работа да внесат за купуване на самолети за 2030-та. Ето тези противоречиви изказвания или позиции будят недоумение. Трябва да се внесе бюджет. Това, което прави правителството на Радев е да замразят доходите при растящи цени. Няма да го допуснем. Ако не внесат нов бюджет – ще работим по това, което са внесли - с поправки между първо и второ четене“, категорична е Нинова за действията, които от БСП ще предприемат, ако служебното правителство на Радев откаже да внесе проект на бюджет за следващата година.

Лидерът на социалистите коментира и предходен случай, когато служебен кабинет е внесъл проект за удължаване на бюджета за 21-ва година, но в последствие след промени е излязъл различен проект на решение. „Промените се изразяват в повишаването на средствата за медиците и преизчисляването на пенсиите – между това, което е внесло правителство и това, което е излязло от Народното събрание“, каза още тя.

„Ние държим минималната заплата да стане 50% от средната - 850 лв. Предлагаме да има необлагаем минимум на прага на бедност от 504 лева. Да приемем понятието енергийна бедност и тези, които влизат в критеритие да получат енергийни помощи. Искаме да помогнем на младите – безплатни учебници и лекарства за деца, млади до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите. Връзката между политиката и културата е да осигурим средства и условия на дейците на културата - да работят и да се развиват. Това за нас от БСП означава 1% от БВП да се заделя за култура. Служебният кабинет внесе предложението за самолетите и до края на годината трябва да платим 30 млн. лева. Точно толкова струват безплатните учебници за деца от 1 до 12 клас. Въпрос на приоритети дали сега през зимата трябва да увеличим доходите на хората или трябва да плащаме „Грипени“ за след 10 години“, заяви Нинова за приоритетите и мерките предлагани от Българската социалистическа партия. Тя посочи, че мястото за протест на синдикатите трябва да е пред Министерски съвет и президентството, защото те отказват да внесат бюджет.

„Неслучайно знаейки какво ще стане ние в началото на ноември поканихме всички партии на разговори за бюджет. Двата процеса преговори за правителство и за бюджет трябва да се разделят. Ако не успеем да направим правителство и служебното не иска да внесе бюджет – ние до юни ще оставим хората на студ и глад. Това е абсурдно", каза в заключение Корнелия Нинова.