Иван Ченчев откри първото заседание на Комисията по културата и медиите в присъствието на митрополит Антоний

11.11.2022 г.

Председателят на Комисията по културата и медиите в 48-ото Народно събрание Иван Ченчев откри първото заседание на Комисията в присъствието на Западноевропейския митрополит Антоний, подчертавайки силната връзка на културата с духовенството и ролята на Българската православна църква за духовното ни развитие.

„Една материална култура не служи за нищо, щом не е условие за постигане на духовни цели.“ С този цитат на Яворов Иван Ченчев, който е член на Комисията по култура неизменно от 2017 г. насам, се обърна към колегите си народни представители и пожела диалогът в комисията да продължи. „Всички сме тук, за да може българската култура да получи достойна подкрепа и финансиране, тъй като за съжаление, това е един от най-недофинансираните сектори“, добави Ченчев.

Негово високопреосвещенство митрополит Антоний цитира думите на Христос в Свещеното писание „Това, което посеете – това и ще пожънете“. „Ако сеем с меч – ще жънем бури, ако сеем с любов – ще пожънем много повече любов. Живеем във време превратно, динамиката на ежедневието изисква гъвкави решения, които обаче да бъдат поставени на твърда основа, та да може след години върху направеното днес да се гради“, обърна се към народните представители митрополит Антоний. Той им пожела успешни срещи, работа в името на общото благо и решения на държавници, взети с разум в сърцето.

На първото заседание на Комисията по културата и медиите народните представители отправиха актуални въпроси, свързани с културните институти към служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.