Ирена Анастасова: Задачата на БСП е да осигурим условия за преживяване на българите

Мерките в социалната сфера са сред основните ни приоритети

„Основният ни приоритет във всички наши разговори е социалната политика. Основното, което попречи на разговорите с ГЕРБ, е отстъплението от заявените преди това позиции, тъй като ден преди това г-н Борисов заяви, че те ще подкрепят нашите социални предложения. Вчера на разговорите по бюджета, за които ние сме поканили всички парламентарно представени партии, позицията им беше коренно различна. Те казаха, че няма да подкрепят социалните ни мерки в бюджета, защото това щяло да наруши фискалния баланс.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител Ирена Анастасова в ефира на радио „Фокус“.

„В публичното пространство Борисов заявява едно, а на практика в зала след това се случва друго. Няма как ние да не подкрепим младите хора, възрастните, икономиката, тъй като инфлацията е доста по-висока от януари 22-ра. Цените летят нагоре и предстои отоплителен сезон. И в тази ситуация политическите партии, за да се харесат на българите говорят, че ще подкрепят всякакви социални мерки. Когато се стигне до конкретни разговори се оказва, че не е така. БСП е единствената партия, която е последователна в това отношение. Доказахме го в коалиционното управление, и преди това, и сега – ние от тези мерки няма да отстъпим“, категорична бе Анастасова за позицията на левицата относно социалната подкрепа за българските граждани.

Тя изтъкна, че мерките в социалната сфера са сред основните за БСП и даде пример с някои от тях: „Освобождаването от данък на хора до 26 години, за да останат повече средства при младите хора. Безплатни учебници за децата до 12 клас, тъй като сега са само до 7 клас. 850 лева или половината на средната заплата да бъде минималната работна заплата. Това ще бъде обвързано и с подкрепата за майчинството през втората година, което също искаме да бъде половината от средната работна заплата. Благодарение на БСП, като подкрепа за бизнеса, държавата поема и за големите, и за малките фирми разходите за енергоносители над 200 лева. Искаме да има и необлагаем минимум от прага на бедност, който за 2023-та ще бъде 504 лева. Това ще остави допълнителни доходи при хората”, посочи Анастасова.

По думите й удължаването на досега действащия бюджет ще се отрази негативно. Социалистите са учудени от това, че служебното правителство е внесло единствено предложение за удължаване на действащия в момента бюджет. „В годините сме имали такива случаи, например миналата година. Но нещата сега са несравними икономически, защото ние такава висока инфлация през 2021-ва нямахме. Докато 2022-ра инфлацията скочи много нагоре и това доведе до изнемогване на широки социални слоеве в България“, коментира зам.-председателят на БСП за поведението на служебното правителство и произхождащите от него рискове.

„БСП преди 3-4 години започна битката за въвеждане на машинен вот. Нашата идея и тогава, и сега е, че искаме да спрем купуването на гласове, за да може изборите да бъдат по-честни и прозрачни. И те реално да отразяват предпочитанията на българите. Като отговор на ПП, които явно много страдат, че сме за въвеждане и на хартиена бюлетина – ще им кажа, че ние тази битка сме я водили преди те да са сънували, че ще бъдат политическа партия и ще се борят за властта. Първото ние основание е, че много хора се притесняват да гласуват с машини. Близо 40% от гласовете в Монтана са купени и на преден план излиза, че машините не са пречка пред купуването на гласове. При това положение ние трябва да търсим други механизми, за да ограничим това порочно явление. Защото се видя, че машините не са тази пречка. Трябва да дадем равнопоставеност на всички български граждани и на тези, които се страхуват от машините. И на второ място да търсим други начини за ограничаване на купуването на гласове“, обясни тя за позицията на БСП, която настоява да се върне възможността за гласуване и с хартиена бюлетина.

„Асен Василев заяви едно, а Кирил Петков друго – нека се разберат помежду си. Казали сме, че ще разговаряме с тях, ако ни поканят. Третият мандат, ако е в нас, ние също ще ги поканим. Ние представляваме българските граждани, а не едно или друго посолство, една или друга велика сила. И наша задача е да осигурим максимално добри условия за преживяване на българите. Това ни е първата задача и после всичко останало“, каза в заключение Ирена Анастасова.