Нинова към премиера Донев: Казвате, че не можете да правите дългосрочна политика за увеличаване на доходите за 2023 г., но поръчвате самолети „Грипен“ за 2030 г.

Да не подминаваме безхаберието на служебния кабинет и да подобрим внесения бюджет, така че да увеличим доходите на гражданите, призова депутатите Нинова от парламентарната трибуна

„Всички знаем, че един от най-важните въпроси за по-голяма част от българското общество са цените, инфлацията и доходите. За нас като социална партия това е изключително важна тема и искам да припомня само, че благодарение на участието ни в предишното правителство, се реализира много сериозна системна и последователна политика за увеличаване на доходите.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в питане към служебния министър-председател Гълъб Донев. Тя пита за политиката по доходите, осъществявана от служебното правителство.

Нинова припомни, че редовното правителство е увеличило минималната заплата от 650 лв. на 710 лв., ваучерите за храна на работниците от 80 лв. на 200 лв., майчинството през втората година последва ръста на минималната заплата, увеличени са били пенсиите и редица други социални плащания.

„Убедено смятаме, че с това помогнахме на милиони български граждани да минат по-лесно през тежките зимни месеци. Наред с това, оставихме накрая на правителството 9 млрд. лв. в хазната, милиард и половина излишък. Тоест, тази политика дори за момент не застраши финансовата сигурност на България. Дори и през септември служебният кабинет отчете, че има 1 милиард излишък“, добави тя.

По нейните думи сега сме изправени пред увеличаване на цените отново, но предложение на служебния кабинет замразява доходите, замразява минималната заплата на 710 лв., като следователно от това няма да се повиши майчинството и грижата за младите хора и децата.

Нинова посочи още, че БСП отдавна настоява да се приеме понятие „енергийна бедност“ и в редовния кабинет се е работило по този въпрос преди да бъде свален.

„Вчера научаваме от служебния министър на труда и социалната политика, че те възнамеряват това понятие – „енергийна бедност“, да влезе в сила от 1 януари 2024 г. Цялата 2023 г. да нямаме понятие „енергийна бедност“ – следователно няма да има подкрепа към тези енергийно бедни семейства. Още по-изненадващото, което разбрахме от министъра на труда и социалната политика, че прага на бедност, който се вдигна на 504 лв., а от него зависят и редица други социални плащания, ще влезе в сила по предложение на служебния кабинет от 1 юли 2023 г. Тоест, отново през най-тежките зимни месеци няма да бъде повишен този праг на бедност, следователно няма бъдат повишени и социалните плащания“, каза още Корнелия Нинова и добави, че всичко това буди тревога.

„Г-н премиер, или си противоречите, или не си говорите в Министерски съвет, или не знаете какво правите“, заяви Нинова в отговор на служебния министър председател и  цитира служебния министър на труда и социалната политика от 10 август: „Служебният кабинет ще предложи на парламента и обсъжда със социалните си партньори минималната заплата от 1 януари да стане 770 лв.“

„Г-н премиер, с това Ви опровергавам тезата, че служебният кабинет не можел, нямал право и не предвиждал увеличение на заплатите. Вие ги предвиждахте през август. Сега сме 11 ноември, какво се е случило оттогава досега, че концептуално преосмислихте Конституцията и законите на страната, че служебният кабинет не можа да вдига заплати? Първо това.

Второ, твърдите, че служебният кабинет не може да прави дългосрочни политики и трябва да се съобразява със завареното положение и бюджета, който е заварил - второ противоречие. Или не знаете какво се случва при Вас, или умишлено го правите. Дългосрочна политика ли е да поръчате още 8 нови F-16 за 2030 г.? Дългосрочна политика ли е, без редовно правителство, и работа ли е на служебния кабинет да искате оферти за още 10 „Грипен“-а? Знаете ли, че тази дългосрочна политика струва 6 млрд., а социалната програма, която предлагаме от БСП струва 2 млрд.?“, продължи лидерът на БСП.

„Уважаеми български граждани, според служебния кабинет не може да се прави дългосрочна политика за увеличаване на доходите през 2023 г., но може да се прави дългосрочна политика до 2030 г. за закупуване на още 8 самолета F-16 и 10 „Грипен“-а“, обобщи Нинова.

Нинова информира служебния министър-председател и за няколко конкретни казуса: „Знаете ли, че в Министерството на икономиката и индустрията се увеличават бордовете на държавните предприятия? „Държавната консолидационна компания“ – от 4 на 7, „Ел Би Булгарикум“ – от 3 на 5, „Монтажи“ – от 3 на 5. И да не продължавам нататък. От Вашия писмен отговор, който исках информация какво се случва в министерствата, видях, че и на други места се случва. Увеличават се бордовете на държавните предприятия и второстепенни изпълнители – първи извод.“

Тя постави на вниманието на Гълъб Донев и конкретната ситуация в едно държавно предприятие „Ел Би Булгарикум“: „В него в производствената база в София работят 20 души, в администрацията в момента работят 19. В момента назначавате нови 16 в администрацията. 35 администратори управляват 20 работници в производствената база. Увеличавате бордовете, увеличавате администрацията и забележете - 4-ма души в този борд в „Ел Би Булгарикум“ за ноември месец за взели 15 704 лв. заплати. В момента цялото дружество се преустройва, защото за новата администрация няма бюра.“

Корнелия Нинова обърна внимание, че в Министерството на икономиката  е оставила решение за „Ел Би Булгарикум“ да се увеличат заплатите на работниците да се увеличат  с 20%, което в момента е отменено и тези пари са пренасочени към новата администрация и борда, които се назначават.

„35 администратори на 20 работници и ми казвате, че няма пари, че не може да се увеличават доходите и че служебният кабинет не може да прави политика по доходите?“, недоумява Нинова. Тя настоя служебният премиер да се ангажира поне да спре това в „Ел Би Булгарикум“.

„Г-н Донев, казвате, че служебният кабинет разработвал различни варианти на минимална работна заплата, за да ги предложи на редовен такъв. Ако има редовен такъв, служебният кабинет вече няма никакво право да предлага каквото и да е на редовния“, опроверга отново Нинова премиера Донев.

„Второ, да допуснем, уважаеми колеги и български граждани, че не съставим правителство. И какво – заради това, че служебният кабинет не предлага увеличение на заплатите и доходите, може до юни месец да оставим българският народ на студ и глад“, добави тя.

Лидерът на БСП се обърна към народните представители: „Предлагам между първо и второ четене на закона за удължаване на бюджета, внесен от служебния кабинет, да направим човешки, разумни, социални предложения и да намерим мнозинство, което да ги приеме. Ние настояваме за увеличаване на минималната заплата, за увеличаване на майчинството, за помощ за пенсионерите, за младите хора като освободим до 26-годишните от данък върху доходите – цял социален пакет.“

„Уважаеми колеги, да не подминаваме безхаберието на служебния кабинет в този момент по отношение на българския народ и българската икономика. Или се страхуват, или не искат, или не могат – тяхна си работа. Но наша отговорност е да не оставяме държавата и народа си през зимата пред това изпитание. Призовавам всички да участваме в тези разговори, които водим за бюджета и между първо и второ четене, така, както сме направили миналия път, никой да не обяснява, че не можело, да направим предложения на внесения от служебния кабинет бюджет и да го подобрим“, призова Корнелия Нинова.

В заключение тя се обърна към Гълъб Донев: „Г-н премиер, не се измъквайте, че не знаете какво става във Вашите министерства и да питаме отделните министри. Казвате, че отговаряте за общата политика. Ами обща политика на този кабинет са масовите уволнения, масовата разправа - във всички министерства имате такива – масово увеличаване на администрации и на бордове, увеличаване на заплатите на „калинките“ в тези бордове, като отнемате от парите, определени от нашето правителство за работниците.“