Петър Кънев, БСП: Увеличението на доходите трябва да бъде поне толкова, колкото да покрие инфлацията

11.11.2022 г.

“От около десетина дни има затопляне в отношенията между партиите. Хора и лидери, които преди не се поздравяваха, сега седнаха на една маса и си говорят. Шанс за правителство има.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Петър Кънев в ефира на bTV Radio.

Той припомни, че ако не е бил направен компромис за формирането на Тройната коалиция, сега нямаше да сме членове на ЕС или щяхме да влезем 6 години по-късно, заедно с Хърватия. “Политическите лидери трябва да превъзмогнат своето его и да се търсят варианти”, смята Кънев.

“БСП премина в един кръг от разговори с “Продължаваме промяната”, където имаше сериозно препокриване между това, което предлагаме в нашата социална програма и това, което те мислят. Минаха и преговорите с ГЕРБ, където имаме доста по-сериозни различия”, отбеляза социалистът.

Депутатът от левицата заяви, че БСП ще подкрепи удължаването на Бюджет 2022 г., като ще внесе много поправки между първо и второ четене. “Оттук нататък предстоят още разговори за пакет минимум мерки, с който да са съгласни всички партии и който да внесем като предложения, за да няма “сватбарско наддаване”, посочи той.

Според него трябва да имаме търпение и да не се бърза в коалиционните разговори, защото в ситуацията на война, икономическа и политическа криза, трябва да се вземат решения много внимателно и много обрано.

“Увеличението на доходите трябва да бъде поне толкова, колкото да покрие инфлацията. Това, което приехме в парламента за бизнеса - таван на цените на ток, е едно много добро решение. Трябва да се намери подобно решение и за природния газ”, коментира още Петър Кънев. По думите му инфлацията е много сериозен бич за най-бедните и в тази насока БСП ще предложи свои решения между първо и второ четене на бюджета.

Според социалиста трябва коренна промяна в охраняването на границата. “В региона от Резово до Малко Търново оградата действително не е двойна, а единична. Трябва да се предприемат много бързо мерки. В последните 2-3 години по оградата нищо не се правеше. Допреди  година и половина отговорник за поддържането на оградата в този участък беше областният управител на Бургас, който нямаше пукнат лев осигурен от държавата за това”, сподели още Кънев.