Корнелия Нинова: ГЕРБ не подкрепят социалните ни мерки за хората

10.11.2022 г.

“Както знаете, по наше искане днес беше направено изслушване на служебния министър на вътрешните работи във връзка с трагедията, която стана на българо-турската граница. Абсолютно безплодно изслушване - без конкретни решения и с прехвърляне на отговорности. Дано да не е до следващия пореден нещастен случай. Още веднъж, съболезнования на семейството и близките на убития полицай. ” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

"Искаме да припомним някои неща, тъй като се забравят. Няма да се решат тези проблеми, докато в основата им стои корупцията. През 2017-та година Българската социалистическа партия, парламентарната ни група подадохме сигнал до главния прокурор на Република България тогава г-н Цацаров и до председателя на ДАНС тогава Димитър Георгиев", добави тя.

Нинова припомни изслушването на министъра на МВР Пламен Узунов, което тогава е било организирано по искане на БСП. „В сигналът и изслушването на министър Узунов става ясно, че е проектирано и е проведена поръчка за изграждане на съоръжение на границата, което трябва да е тип А, т.е. двуредова ограда. Но по неясни причини и указания, се пристъпва към промяна на това задание и се построява едноредова. В документите, които ще ви дадем, за да си припомните случая, е видно колко огромни пари още тогава се платиха за това съоръжение. И един от изводите тогава на Узунов е, че значителна част от техническите средства на системата, а именно панорамни устройства, сензори, сензорни възли и други – не са в изправност и не могат да бъдат използвани в охраната на границата“, добави председателят на БСП.

„Друго заключение е, че екип изпратен да провери на място нещата не може да установи съоръжението от какъв тип е – двуредова или едноредова ограда. Още едно тогавашно съображение на министъра е, че няма сключен договор след изтичане гаранционния срок за тези допълнителни видеонаблюдения и съоръжения. По това време управлява ГЕРБ и г-н Борисов, който днес се опита да се направи на герой и да хвърля отговорността върху други. След този наш сигнал от 2017-та година, нямаме конкретна информация какво се е случило.

През 2020-та питаме г-н Гешев какво се е случило и получаваме отговор, че е образувано досъдебно производство. Разследването към настоящия момент не е приключило, това е на 15-ти февруари 21-ва година.

Уважаеми колеги, 2017-2022 – 5 години нищо. За нас трябва да се свършат конкретни неща и те са наистина драконовски закон за хората, които са трафиканти, помагачи на трафиканти и ние внесохме тези предложения миналата седмица. Нито дума, а това е най-важното - да се сложи на масата строг закон. И второто е да има контрол върху изпълнението на този закон. Тоест, възмездие и справедливост.

 Прокуратурата не е намерила начин да въздаде тази справедливост и това възмездие. Затова днес, отново след 5 години, изпращаме писмо до главния прокурор Иван Гешев и го питаме какво става с разследването на оградата по българо-турската граница. При очевидни факти за закононарушение, за платени суми, за неизправни съоръжение, а вие виждате и кадри, че през оградата може да се минава със стълба и да се реже с ножица – това не е ограда. Милиони потънаха там, ние твърдим в корупционна схема“, обобщи Нинова за проблемите по границата и подчерта, че докато няма носене на отговорност и възмездие – хората никога няма да имат чувство за справедливост.

„Затова само ние от БСП предприехме конкретни стъпки. Ето ви строгият закон и г-н Гешев, ако обичате да ни каже прокуратурата някой ще поеме ли отговорност. Г-н Борисов да си помисли също по въпроса, вместо днес да се прави на герой построил едва ли не китайската стена“, категорична бе Корнелия Нинова за поведението на левицата.

По думите ѝ какви са възможностите за първи мандат, трябва да отговорят от ГЕРБ. „Те са първите, те са мандатоносител. За втория – отговора ми е същият. Нека „Продължаваме промяната“ да кажат, когато го получат. Нашата позиция е, че ако ни поканят – ще се отзовем. За третия ще изчакаме решението на президента и тогава ще го коментираме. Ние вярваме, че може да се състави правителство, но не вярваме на г-н Борисов. И имам повод да го кажа, защото слизаме от среща с ГЕРБ. От него чухме, че ще преговаря с БСП и ще подкрепи социален пакет и социалната ни програма.  Той заяви: „Нека да си говорят партиите, ние ще подкрепим БСП за социалната програма. Аз ще преговарям с Нинова“. Затова и горе се пошегувах, че се прави публично на Дядо Мраз. На проведената с ГЕРБ среща за Бюджет 2023, от ГЕРБ заявиха, че ще чакат редовно правителство да продължи старите мерки и че няма нужда от увеличение на социалните разходи. Тоест, той популистки говори едно и се прави на добър, а реалистично няма ефект от това говорене. Първи мандат на ГЕРБ да казват какво ще правят, без нас. Втори мандат на „Продължаваме промяната“ ще се отзовем. Третият – има думата президента“, допълни председателят на БСП за актуалната политическа обстановка и важността за съставяне на правителство.